ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ολοκληρώθηκε το ετήσιο διεθνές συνέδριο Scylight το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15-17/05/2023 στην Αθήνα και στα Καλάβρυτα.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την ESA, με την υποστήριξη του HellasQCI, έργο που συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.-GRNET) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαβρύτων.
Βασικός στόχος των εργασιών του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα των οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών καθώς και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των φορέων. Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Θανάσης Στάβερης-Πολυκαλάς, ο Διευθυντής του τομέα πλοήγησης (Director of Navigation) της ESA Francisco-Javier Benedicto Ruiz και ο Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Δρ. Σπύρος Βασιλάκος ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και του Αστεροσκοπείου Χελμού.
Το ΙΑΑΔΕΤ συμμετείχε ενεργά στις διάφορες θεματικές που αναπτύχθηκαν. Συγκεκριμένα την πρώτη μέρα ο Δρ. Χάρης Κοντοές παρουσίασε τις απαιτήσεις που υπάρχουν στην εποχή της μεγάλης ροής δεδομένων και το πως οι οπτικές και κβαντικές επικοινωνίες μπορούν να συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τη δεύτερη μέρα ο Δρ. Μανώλης Ξυλούρης παρουσίασε τα αποτελέσματα της οπτικής σύζευξης μεταξύ του τηλεσκοπίου Αρίσταρχου και του Ευρωπαϊκού δορυφόρου Alphasat, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές όσον αφορά σε οπτικές ζεύξεις σε μακρινές αποστάσεις (διαστημική αποστολή Psyche της NASA) καθώς και σε κβαντικές τηλεπικοινωνίες.
Η 3η μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις Κβαντικές Τεχνολογίες και διεξήχθη στα Καλάβρυτα, στους πρόποδες του όρους Χελμού, όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο του ΕΑΑ Αρίσταρχος, η μεγαλύτερη επίγεια ερευνητική υποδομή της χώρας. Τις εργασίες της τρίτης μέρας του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθ. Μανώλης Πλειώνης και ο Διαχειριστής Προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, κ. Harald Hauschildt, ενώ παρευρέθηκαν ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, ο Προϊστάμενος Δ/νσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Καγκλής Δημήτριος και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών. Στη συνέχεια αντιπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από διάφορους οργανισμούς μεταξύ αυτών, ESA, Jaxa, DLR, AIRBUS, HellasSAT ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αστεροσκοπείου Χελμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν ενταντικές συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες με το ΙΑΑΔΕΤ.
Scylight_23_05_2023_1 Scylight_23_05_2023_2 Scylight_23_05_2023_3 Scylight_23_05_2023_4 Scylight_23_05_2023_5 Scylight_23_05_2023_6 Scylight_23_05_2023_7