ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Κάθε παιδί μπορεί να μετρήσει τα άστρα!

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) πραγματοποίησε με επιτυχία και συγκινητική ανταπόκριση τη μεγάλη εκδήλωση του προγράμματος «AstROMetria» τη Δευτέρα 8 Απριλίου στο 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση εστιάζει και αγκαλιάζει σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου φοιτούν σε σημαντικό ποσοστό Ρομά μαθητές και μαθήτριες.
Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με την «Ομάδα Δράσης για την Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά της Περιφέρειας Αττικής» και έχει τη συμβολή του ΙΑΑΔΕΤ.
Στην προσπάθειά μας για διεύρυνση των δράσεων εξωστρέφειας και διάχυσης της επιστήμης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μαθητών/τριών της χώρας, υλοποιούμε με μεγάλη αφοσίωση δράσεις γύρω από την αστρονομία και την αστροφυσική σε σχολεία της περιφέρειας Αττικής.
Η 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ήταν η ιδανική ημερομηνία για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στο 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου. Οι αστροφυσικοί του ΕΑΑ Δρ Αλέξανδρος Χιωτέλης και Γιάννης Δακανάλης μίλησαν στους ενθουσιώδεις μαθητές για τον συναρπαστικό κόσμο του Ήλιου και των πλανητών, τις μεθόδους παρατήρησης και τον κύκλο ζωής των άστρων και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τη σχολική αίθουσα στο προαύλιο, για την παρατήρηση του Ήλιου. Δεν έλειψε και η εκτόξευση αυτοσχέδιου πυραύλου, που έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πόσο μαγικό είναι να περνάς από τη θεωρία στην πράξη!
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό στους μαθητές, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθ. Εμμανουήλ Πλειώνης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν που ένιωσαν τόσο κοντά στους αστερισμούς και στη γνώση, που ανταπέδωσαν εισάγοντας τους εκπροσώπους του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο σύμπαν του δικού τους πολιτισμού μέσα από χορούς και τραγούδια!
Η δράση θα συνεχιστεί σε πολλά άλλα σχολεία της Αττικής για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Γιατί τόσο ο ουρανός όσο και η γνώση ανήκει σε όλους και όλες!