ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η μερική έκλειψη Ηλίου της 25ης Οκτωβρίου από τα ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Χτες Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, τα ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη κάλυψαν το γεγονός της μερικής έκλειψης Ηλίου που ήταν ορατή σε όλη την Ελλάδα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3μμ.
Συγκεκριμένα, πλήθος κόσμου παρατήρησε ζωντανά αλλά και με ασφάλεια το φαινόμενο από τον λόφο της Πνύκας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μέσω ηλιακών τηλεσκοπίων της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, ενός ηλιοσκόπιου και ειδικών γυαλιών εφοδιασμένων με ηλιακά φίλτρα.
Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης κάλυψε διαδικτυακά το φαινόμενο μέσω του καναλιού YouTube του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ). Χρησιμοποιήθηκε το ηλιακό τηλεσκόπιο Lunt διαμέτρου 10.2 εκατοστών με το οποίο μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα η μερική έκλειψη Ηλίου.
Τα Κέντρα Επισκεπτών οφείλουν να ευχαριστήσουν τον κόσμο που παρακολούθησε ζωντανά το φαινόμενο, την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, τους ερασιτέχνες Αστρονόμους, τους ηλιακούς φυσικούς και συναδέλφους ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ, το επιστημονικό προσωπικό για την άρτια τεχνική υποστήριξη, τα σχολεία από όλη την επικράτεια για την συμμετοχή τους και τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες για την διαδικτυακή τους συνεισφορά.
partial_solar_eclipse_25_10_2022_a partial_solar_eclipse_25_10_2022_b partial_solar_eclipse_25_10_2022_c partial_solar_eclipse_25_10_2022_d partial_solar_eclipse_25_10_2022_e partial_solar_eclipse_25_10_2022_f