ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ένας Ουρανός για όλους: Αστρονομία για άτομα με αναπηρίες όρασης.

Σήμερα, Τετάρτη 03/07, 12 μαθητές και μαθήτριες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) επισκέφτηκαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ξεναγήθηκαν από τους αστροφυσικούς Δρ. Α. Χιωτέλλη και Γ. Δακανάλη.
Σε ένα αστρονομικό ταξίδι διάρκειας 2,5 ωρών και μέσα από βιωματικές δράσεις, εστιασμένες σε άτομα με αναπηρίες όρασης, οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στις γειτονιές του σύμπαντος.
Αγγίξαμε και μελετήσαμε τους αστερισμούς του βορείου ημισφαιρίου, συζητήσαμε για τη ζωή των άστρων, ψηλαφίσαμε και αγκαλιάσαμε άστρα διαφόρων ειδών, από τους μικρούς άστρα-νάνους μέχρι τους τεράστιους ερυθρούς γίγαντες. Στη συνέχεια ταξιδέψαμε ακόμα πιο μακριά, μιλήσαμε για τους γαλαξίες και για το ίδιο το σύμπαν, αισθητοποιώντας τη διαστολή του μέσα από απτικά πειράματα. Τέλος, ψηλαφίσαμε και γνωρίσαμε την αρχή λειτουργίας του αγαπημένου συντρόφου των αστρονόμων, του τηλεσκοπίου.
Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές/καθηγήτριες του ΚΕΑΤ και την αστροφυσικό Δρ. Ε. Βαρδουλάκη, για την υποστήριξη.
Νέες και πιο διευρυμένες δράσεις για άτομα με αναπηρίες όρασης προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι!