Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Διαστολή του Σύμπαντος

Το Σύμπαν θα διαστέλλεται για πάντα επιταχυνόμενο!

Ίσως η πιο σημαντική κοσμολογική παρατήρηση, μετά την ανακάλυψη της διαστολής του Σύμπαντος από τον Εdwin Hubble πριν περίπου 75 χρόνια, ολοκληρώθηκε από τον δορυφόρο WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) της NASA τις προηγούμενες εβδομάδες. Όλη η ιστορία και το μέλλον του Σύμπαντος αποκαλύπτεται με μια μόνο παρατήρηση. Εικόνες του Σύμπαντος που λήφθηκαν από τον δορυφόρο WMAP, δίνουν εξαιρετικά πολύτιμες κοσμολογικές πληροφορίες για την ιστορία και την δομή του Σύμπαντος. Ο δορυφόρος WMAP παρατήρησε την ακτινοβολία μικροκυμάτων που προέρχεται από το πολύ νεαρό Σύμπαν, 380000 χρόνια μετά την γέννηση του, όταν η θερμοκρασία του είχε πέσει αρκετά ώστε να μπορέσουν να συζευχθούν τα ηλεκτρόνια με τους ατομικούς πυρήνες. Πριν της σύζευξη τους τα ηλεκτρόνια δρούν ως ανακλαστήρες της ακτινοβολίας με αποτέλεσμα αυτή να παραμένει «αιχμαλωτισμένη». Όταν πλέον οι «ανακλαστήρες» αυτοί εκλείψουν, η ακτινοβολία ελεύθερα διαχέεται στο Σύμπαν, που λόγω της διαστολής του την λαμβάνουμε σήμερα στην περιοχή των μικροκυμάτων. Μπορεί να πει κανείς ότι η ακτινοβολία μικροκυμάτων είναι το ενεργειακό κατάλοιπο της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Η μέση θερμοκρασία της ύλης που παρήγαγε την ακτινοβολία αυτή μετριέται τώρα να είναι 2.7 βαθμοί Kelvin δηλαδή μόλις 2.7 βαθμοί πάνω από το απόλυτο μηδέν . Η κατανομή των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας μας δίνει πληροφορίες για την γεωμετρία, την ηλικία του Σύμπαντος αλλά και από τι ύλη αποτελείται. Συγκεκριμένα οι παρατηρήσεις του WMAP αποδεικνύουν ότι το Σύμπαν είναι Ευκλείδειο, και έχει ηλικία 13.7 δισεκατομμυρίων χρόνων (με περιθώριο σφάλματος μόλις 1%). Η σύσταση του είναι εντυπωσιακή: μόλις το 4% της μάζας του αποτελείται από βαρυόνια (δηλαδή την ύλη από την οποία  είναι φτιαγμένη η Γη και εμείς οι ίδιοι). Το 23% αποτελείται από σκοτεινή ύλη (άγνωστα μέχρι στιγμής σωματίδια που αλληλεπιδρούν μόνο βαρυτικά με την γνωστή μας ύλη), ενώ το υπόλοιπο 73% σχετίζεται με την ενέργεια του κενού (την λεγόμενη Κοσμολογική Σταθερά). Τα παραπάνω αποτελέσματα σημαίνουν ότι το Σύμπαν θα συνεχίσει να διαστέλλεται για πάντα και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.


Credit: Goddard Space Flying Center / NASA.

Στην ένθετη εικόνα εμφανίζεται η εικόνα του Σύμπαντος, στην ακτινοβολία μικροκυμάτων, όπως την φωτογράφισε ο δορυφόρος WMAP. Οι κόκκινες και οι μπλε περιοχές αντιστοιχούν στις θερμότερες και στις ψυχρότερες περιοχές του Σύμπαντος αντίστοιχα. Οι διαφορές της θερμοκρασίας είναι μόνον της τάξης του 1 εκατομμυριοστού  του βαθμού.

 
 
NASA/GSFC WMAP


Ο δορυφόρος WMAP είναι προϊόν συνεργασίας του NASA Goddard Space Flight Center και του Princeton Univeristy.

Αυτή την στιγμή, ο δορυφόρος βρίσκεται 1.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη. Ολοκλήρωσε τις πρώτες παρατηρήσεις όλου του ουρανού μέσα σε 12 μήνες.


Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
NASA/GSFC, WMAP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών