Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Έκρηξη ακτίνων-γ στο Σύμπαν

Ο Ευρωπαϊκός Δορυφόρος INTEGRAL εντοπίζει μια έκρηξη ακτίνων-γ σε μακρινό γαλαξία.

Ο δορυφόρος INTEGRAL (International Gamma Ray Astrophysics Laboratory) αναμένεται να δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της Αστροφυσικής, συγκεκριμένα στο ποιά είναι η φύση των Εκρηκτικών Πηγών Ακτίνων-γ (Gamma Ray Bursts). Οι πηγές αυτές είναι τα πιο ενεργητικά φαινόμενα στο Σύμπαν και διαρκούν  μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Η ενέργεια που εκλύεται είναι ισοδύναμη με την ενέργεια που ακτινοβολούν εκατοντάδες γαλαξίες μαζί. Υπάρχουν δύο θεωρητικά μοντέλα που προσπαθούν να εξηγήσουν τις εντυπωσιακές αυτές εκρήξεις: το ένα με την έκρηξη υπερκαινοφανών και το άλλο με την σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων σε μακρινούς γαλαξίες. Εάν και στο παρελθόν άλλοι δορυφόροι παρατηρούσαν τα ενεργητικά αυτά φαινόμενα (πχ ο Compton Gamma Ray Observatory) δεν διέθεταν την διακριτική ικανότητα ώστε να εντοπίσουν επακριβώς την περιοχή από την οποία προερχόταν η ακτινοβολία και επομένως δεν ήταν εύκολη  η περαιτέρω μελέτη του φαινομένου. Σε αντίθεση ο INTEGRAL μπορεί να προσδιορίσει την θέση της πηγής μέσα σε δύο πρώτα λεπτά της μοίρας, διευκολύνοντας μας να εντοπίσουμε τον γαλαξία μέσα στον οποίον βρίσκεται.


Credit: A. Bazzano, A. Paizis and the Integral Science Team ESA.

Στην ένθετη φωτογραφία (μικρη εικόνα) εμφανίζεται η πηγή στις ακτίνες-γ που παρατηρήθηκε στις 25 Νοεμβρίου από τον ανιχνευτή IBIS του INTEGRAL. Η ακτινοβολία-γ που παρατηρήθηκε είχε διάρκεια 20 δευτερόλεπτα. Η συγκεκριμένη πηγή ακτίνων-γ (GRB021125) βρίσκεται σε έναν μακρινό γαλαξία σε απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από την Γη. Στην μεγάλη εικόνα εμφανίζεται μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του φαινομένου.

 
 
ESA/INTEGRAL


O δορυφόρος INTEGRAL κατασκευάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό και εκτοξεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2002. Οι ανιχνευτές του είναι ευαίσθητοι στη πλέον ενεργητική ακτινοβολία στο Σύμπαν, στις ακτίνες-γ. Αυτές οι ακτίνες φέρουν εκατοντάδες με χιλιάδες φορές περισσότερη ενέργεια από τις ακτίνες-Χ που χρησιμοποιούνται και στα διαγνωστικά εργαστήρια. Η ακτινοβολία-γ μπορεί να παρατηρηθεί μόνο από το διάστημα μιας και απορροφάται από την ατμόσφαιρα της Γης και για αυτό είναι απαραίτητα για την μελέτη τους τα διαστημικά δορυφορικά παρατηρητήρια.


Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
ESA/Integral

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών