Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Eυρωπαϊκή αποστολή στον Δορυφόρο Τιτάνα του Κρόνου

Μεγάλη επιτυχία της Eυρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) προσεδάφισε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 την διαστημικοσυσκευή Huygens στον δορυφόρο Τιτάνα του Κρόνου. Ο μητρικός δορυφόρος Cassini εκτοξεύθηκε στις 15 Οκτωμβίου 1997 από το Κανάβεραλ της Φλόριντα πάνω σε έναν πύραυλο Titan IV-B-Centaur. Η όλη αποστολή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΣΑ, ΝΑΣΑ και του Ιταλικού Διαστημικού προγράμματος. Mετά από μια μακρόχρονη διαδικασία επιτάχυνσης, χρησιμοποιώντας την βαρυτική έλξη του πλανήτη Αφροδίτη, του Δία αλλά και της Γης, έφτασε τελικά στον Κρόνο. Για να αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια για το μακρινό ταξίδι του στον Κρόνο, αναγκάστηκε να περάσει κοντά από την Αφροδίτη (ώστε να προσλάβει λίγη από την τροχιακή ορμή της) δύο φορές (τον Απρίλιο του 1998 και τον Ιούνιο του 1999). Μετά πέρασε από την Γη και τελικά τον Δεκέμβριο του 2000 πέρασε κοντά από τον Δία για την τελική βαρυτική επιτάχυνση του προς τον Κρόνο. Ανάμεσα στις πολλές επιστημονικές επιδιώξεις αυτής της αποστολής είναι και οι κάτωθι:

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που πήρε η διαστημικοσυσκευής Huygens, που εκτοξεύθηκε από διαστημόπλοιο Cassini, της επιφάνειας του Τιτάνα. Οι πέτρες που φαίνονται έχουν μέγεθος μεταξύ 4 και 15 εκατοστά. Η επιφάνεια του Τιτάνα είναι πιο σκούρα από ότι αναμένονταν και αποτελείται από μια μίξη νερού και παγομένων υδρογονανθράκων.

  • Να αποκαλυφθεί η πηγή της θερμότητας στο εσωτερικό του Κρόνου που παράγει 87% περισσότερη ενέργεια από όσο του δίνει το ηλιακό φως.
  • Να μελετηθούν οι αινιγματικοί δακτύλιοι του Κρόνου.
  • Να αποκαλυφθούν τα μυστικά των παράξενων δορυφόρων του Κρόνου (όπως το ασπρόμαυρο χρώμα του δορυφόρου Ιαπετός κλπ)
  • Η λεπτομερής μελέτη του δορυφόρου Τιτάνα με την προσεδάφιση της συσκευής Huygens. Σκοπός είναι η προσπάθεια κατανόησης των χημικών διαδικασιών που μπορεί να οδήγησαν στην δημιουργία της ζωής πάνω στον πλανήτη μας, μιας και η ατμόσφαιρα του Τιτάνα περιέχει μεγάλες ποσότητες αζώτου και μεθανίου, που πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με αυτή της Γης πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου.

 
Cassini-Huygens


Η συσκευή Cassini-Huygens στην τελευταία φάση κατασκευής του. Το Huygens, που προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα, φαίνεται στο κέντρο της εικόνας με το κίτρινο-χρυσό χρώμα.

Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την σχετική ιστοσελίδα της ESA

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών