Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


"Απογραφή" των μελανών οπών στο Σύμπαν: από την αποστολή Integral της ESA

Μια διεθνής αστρονομική ομάδα με πρωτεργάτες τους Churazov και Sunyaev του Διαστημικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Μόσχας, χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο ακτίνων-γ Integral της EΣΑ και τη Γη σαν μία γιγαντιαία ασπίδα, για να μετρήσει τον αριθμό των περιοχών που εκπέμπουν ακτίνες-γ στο σύμπαν. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας στις ακτίνες-γ φαίνεται να είναι διάχυτο στο σύμπαν και αυτό οφείλεται στο ότι δεν προέρχεται μόνο από σχετικά κοντινές πηγές αλλά και από πολύ μακρινές που δεν έχουμε ακόμη τη διακριτική ικανότητα να τις δούμε σαν μεμονωμένες πηγές. Ο αριθμός των γνωστών πηγών ακτίνων-γ, πριν την αποστολή του τηλεσκοπίου Integral, ήταν μόλις λίγες δεκάδες. Σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 300 πηγές στον δικό μας Γαλαξία και άλλες 100 περίπου σε άλλους γαλαξίες. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια πηγές στους πυρήνες των γαλαξιών και όλες μαζί συμβάλλουν στο υπόβαθρο των ακτίνων-γ. Από προηγούμενες μετρήσεις έχει αποδειχθεί ότι το υπόβαθρο στις μαλακές ακτίνες-Χ προέρχεται κυρίως από τους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες και πιστεύεται ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι και για την ακτινοβολία στις υψηλότερες ενέργειες, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.
Οι αστρονόμοι μέτρησαν τη μείωση της ροής της ακτινοβολίας στις ακτίνες-γ όταν η Γη διήλθε μπροστά από μία περιοχή και με τη βοήθεια μίας προσομοίωσης της γήινης ατμοσφαιρικής εκπομπής μέτρησαν το υπόβαθρο των ακτίνων-γ. Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα ήταν ότι για πρώτη φορά υπήρξαν ταυτόχρονες παρατηρήσεις από διαφορετικά όργανα του Integral τόσο στις ακτίνες-γ όσο και στις ακτίνες-X.

 

Εικόνα1: Η εικόνα αυτή πάρθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-γ, Integral, της ESA ύστερα από παρατηρήσεις 4 ετών. Η μεγάλη συγκέντρωση των πηγών κατά μήκος του κεντρικού άξονα της εικόνας οφείλεται στην παρουσία αστέρων νετρονίων και μελανών οπών στο δικό μας γαλαξία, ενώ η πλειοψηφία των πηγών που βρίσκονται μακριά από αυτόν τον άξονα ανήκουν σε άλλους γαλαξίες.
(© ESA )

 
 
 
ESA/Integral


Καλλιτεχνική απεικόνιση του δορυφόρου INTEGRAL σε τροχιά γύρω από τη Γη (© ΕΣΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
ESA/Integral

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών