Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Το διαστημικό όχημα Venus Express της ΕΣΑ τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη
Στις 11 Απριλίου 2006, το διαστημικό όχημα Venus Express τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Αφροδίτη. Το διαστημικό αυτό όχημα εκτοξεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2005 από την έρημο του Καζακστάν με τη βοήθεια ενός πυραύλου Soyuz-Fregat. Αφού διένυσε 400 περίπου εκατομμύρια χιλιόμετρα σε διάστημα 5 μηνών, έφθασε τελικώς στον προορισμό του. Στις 4 Απριλίου ξεκίνησε μια πολύπλοκη διαδικασία ελιγμού οπότε μειώθηκε η ταχύτητά του και έτσι συνελήφθει από τη βαρύτητα του πλανήτη. Η αρχική τροχιά του διαστημικού οχήματος ήταν ελλειπτική και η απόστασή του από την επιφάνεια του πλανήτη κυμαινόταν από 350.000 χιλιόμετρα στο πιο μακρινό σημείο από τον πλανήτη (απόκεντρο) έως λιγότερο από 400 χιλιόμετρα στο πιο κοντινό (περίκεντρο). Η τελική τροχιά θα επιτευχθεί στις 7 Μαΐου αφού πρώτα εκτελέσει 16 περιφορές γύρω από τον πλανήτη και θα είναι μια πολική τροχιά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της τροχιάς, ολόκληρη η Αφροδίτη θα είναι ορατή από τα όργανα παρατήρησης του διαστημικού οχήματος, μια ευκαιρία που δε θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της επόμενης φάσης, όταν οι αποστάσεις από τον πλανήτη θα είναι μικρότερες. Αυτές οι παρατηρήσεις θα καλύψουν κυρίως το νότιο ημισφαίριο, το οποίο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από τις προηγούμενες αποστολές.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημικού οχήματος Venus Express σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη (δικαιώματα ΕΣΑ)

Η μελέτη της ατμόσφαιρας είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της αποστολής. Για παράδειγμα όταν το διαστημικό όχημα θα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 200.000 χιλιόμετρα θα είναι δυνατή η χαρτογράφηση ολόκληρου του πλανητικού δίσκου και της ατμόσφαιρας με κατάλληλο φασματογράφο στο ορατό και στο υπέρυθρο μέρος του φάσματος. Θα γίνουν μετρήσεις του ηλιακού ανέμου και θα μελετηθεί η επίδρασή του στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Επιπλέον θα συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τη διαφυγή αερίων από την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη που δεν έχει καμία μαγνητική προστασία, όπως είναι η Αφροδίτη. Το Venus Express αναμένεται να πραγματοποιήσει επιστημονικές παρατηρήσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 486 γήινες ημέρες που αντιστοιχούν σε δύο ημέρες Αφροδίτης. Παρά το γεγονός ότι η Αφροδίτη είναι το τρίτο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί τόσο εντατικά από διαστημικά οχήματα στο ηλιακό μας σύστημα - μετά από τη Σελήνη και τον Άρη - ένας μεγάλος αριθμός μυστηρίων ακόμα την περιβάλλει. Τα μοναδικά όργανα του Venus Express σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από προηγούμενες αποστολές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μελετήσουμε τον πλανήτη με πρωτοφανή μέχρι σήμερα ακρίβεια.

 
 
 
ESA/Venus Express


Η τροχιά του Venus Express κατά τη μετάβασή του προς τον τελικό προορισμό του, τον πλανήτη Αφροδίτη. Την πρώτη εβδομάδα τον Μαρτίου του 2006, το διαστημικό σκάφος διέσχισε την τροχιά του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο. Στη συνέχεια το διαστημικό όχημα ακολουθώντας μια εσωτερική τροχιά συνάντησε τον πλανήτη στις 11 Απριλίου του 2006. Στις 7 Μαΐου του 2006, μετά από μια σειρά ελιγμών και 16 μικρότερων περιστροφών γύρω από τον πλανήτη, το Venus Express θα μπει στην τελική τροχιά κατά την οποία θα περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη κάθε 24 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε τις πρώτες εικόνες του πλανήτη όπως προέκυψαν από το Venus Express επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
ESA/Venus Express

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών