Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Αστέρια κοντύτερα από ότι πρέπει στην κεντρική μελανή οπή του Γαλαξία μας

Είναι γνωστό ότι τα ισχυρά βαρυτικά πεδία πλησίον των μελανών οπών είναι ικανά να αποσυνθέσουν τα νέφη σκόνης και αερίου από τα οποία δημιουργούντα τα αστέρια. Είναι δυνατόν να αποσυνθέσουν ακόμα και τα ίδια τα αστέρια ή και σμήνη αστέρων. Πρόσφατα όμως εντοπίθηκε μία ομάδα νεαρών αστέρων πολύ κοντά στη μεγάλη μελανή οπή που βρίσκεται στο κέντρου του Γαλαξία μας. Είναι η δεύτερη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο, δηλαδή αστέρες που καταφέρνουν να επιβιώσουν σε μία περιοχή όπου επικρατούν πολύ ακραίες βαρυτικές συνθήκες. Πριν από δύο χρόνια, η αστρονόμοι εντόπισαν ένα μικρό σμήνος νεαρών αστρέρων, σε απόσταση 0.7 ετών φωτός από την κεντρική αυτή μελανή οπή. Το ερώτημα είναι: Πώς κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί, διότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε το ισχυρό βαρυτικό πεδίο διαλύει τα νέφη αερίου και σκόνης τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό των νέων αστέρων. Μια πιθανότητα είναι τα σμήνη αυτά να σχηματίστηκαν μακριά από το κέντρο του Γαλαξία και στην συνέχεια να μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό του, διατηρώντας την διάταξή τους, λόγω της παρουσίας μιας μικρής μελανής οπής στο εσωτερικό του σχηματισμού τους.


Η αστρική διάταξη κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας όπου βρίσκεται και η μελανή οπή.

Η δεύτερη αστρική ομάδα ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την Jessica Lu και τους συνεργάτες της του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, κατά την ανάλυση παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου Keck I στην Hawaii. Αποτελείται από πέντε νεαρά αστέρια τα οποία βρίσκονται ακόμη πιο κοντά, σε απόσταση μόλις 0.26 έτη φωτός, από την μελανή οπή. Τα αστέρια αυτά έχουν ηλικία μόλις 10 εκατομμυρίων ετών και δεν φαίνεται να συγκρατούνται στο σχηματισμό τους λόγω της παρουσίας κάποιας μικρής μελανής οπής στο εσωτερικό του. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως τα αστέρια αυτά κατορθώνουν να επιβιώσουν σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters, τεύχος 625, σελ. 51 τα αστέρια αυτά ίσως είναι δυνατόν να σχηματίστηκαν κοντά στην μελανή οπή παρόλο που η πίεση, η θερμοκρασία και η βαρυτική έλξη έχουν πολύ υψηλές τιμές. Η διαδικασία αυτή πρέπει να διαφέρει δραματικά από ότι την γνωστή έως τώρα διαδικασία αστρικής γένεσης. Εναλλακτικά τα αστέρια αυτά μπορεί να είναι τα απομεινάρια ενός μεγάλου σμήνους το οποίο σχηματίστηκε μακρύτερα και σταδιακά διαλύθηκε κινούμενο σπειροειδώς προς τη μελανή οπή.

 
 
 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών