Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Το διαστημόπλοιο New Horizon προσεγγίζει τον πλανήτη Δία
Το διαστημόπλοιο New Horizons, που εκτοξεύθηκε από τη Γη τον Ιανουάριο του 2006 και έχει τελικό προορισμό τη μελέτη του Πλούτωνα και των δορυφόρων του, προσέγγισε το Δία το Φεβρουάριο του 2007 και φωτογράφησε την επιφάνεια του καθώς επίσης και την επιφάνεια ορισμένων δορυφόρων του. Το διαστημόπλοιο θα συνεχίσει την αποστολή του προς το Πλούτωνα και υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το στόχο του τον Ιούλιο του 2015.
Οι σημαντικότερες φωτογραφίες έχουν να κάνουν με τη μικρή ερυθρά κηλίδα του Δία (τη δεύτερη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική δομή του), το παγωμένο φεγγάρι Ευρώπη, το Γανυμήδη (που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία αλλά και ολόκληρου του ηλιακού συστήματος), και την Ιό με την έντονη ηφαιστειακή δράση.
Εικόνα1: Η εικόνα αυτή του Δία πάρθηκε από απόσταση 29 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και ενώ το New Horizons είχε καλύψει 820 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την εκτόξευση του.
(Δικαιώματα: NASA)
Εικόνα2: Η εικόνα αυτή της Ιούς τραβήχτηκε 5 ώρες μετά την κοντινότερη προσέγγιση στο Δία και ενώ το διαστημόπλοιο βρισκόταν 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Ιό. Αριστερά από το Βόρειο πόλο της Ιούς διακρίνεται μια δομή με ύψος 290 χιλιόμετρα πάνω από το ηφαίστειο Tvashtar. Η ίδια δομή είχε παρατηρηθεί δύο βδομάδες νωρίτερα από το τηλεσκόπιο Hubble αλλά εδώ είναι πιο ευδιάκριτη λόγω της εγγύτητας του δορυφόρου New Horizons. Η εικόνα αυτή θυμίζει τις εικόνες που είχε τραβήξει ο Voyager το 1979 που έδειχναν ηφαιστειακή δράση στο ηφαίστειο Πελέ, αλλά είναι πλέον η καλύτερη εικόνα που έχει πάρει οποιοδήποτε διαστημικό όχημα σχετικά με ηφαιστειακή δράση σε άλλα ουράνια σώματα. Στην ίδια εικόνα διακρίνεται καθαρά και η ηφαιστειακή δραστηριότητα από το ηφαίστειο Προμηθέας με δομές που φτάνουν τα 60 χιλιόμετρα ύψος (κέντρο-αριστερά στην εικόνα). Μια τρίτη ηφαιστειακή δράση διακρίνεται στην σκοτεινή πλευρά της Ιούς στον κρατήρα Masubi (κάτω μέρος της εικόνας κοντά στην ζώνη διαχωρισμού ημέρας-νύκτας). Επιπλέον, στο φωτεινό μέρος διακρίνονται ορισμένα βουνά (περίπου στο κέντρο) με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του Έβερεστ. (Δικαιώματα: NASA)
Εικόνα3: Η εικόνα αυτή του Γανυμήδη τραβήχτηκε από απόσταση 3,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Ηλιακού συστήματος με διάμετρο 5268 χιλιόμετρα. (Δικαιώματα: NASA)


Εικόνα4: Η εικόνα αυτή της Ευρώπης τραβήχτηκε από απόσταση 3,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια και σε βάθος 100 περίπου χιλιομέτρων εικάζεται ότι υπάρχει ωκεανός. Το μέγεθος της Ευρώπης είναι παρόμοιο με εκείνο της Σελήνης με διάμετρο 3130 χιλιόμετρα. (Δικαιώματα: NASA)

 

 
 
 
NASA/New Horizons


Η εκτόξευση του πυραύλου Άτλας-V της Lockheed-Martin που μεταφέρει την διαστημοσυσκευή New Horizons, η οποία θα φτάσει στον Πλούτωνα σε 9,5 έτη, το 2015.


Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
ΝΑSA/New Horizons

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών