Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Το Hubble ανιχνεύει μια κόκκινη λωρίδα στον ουρανό

Μια περίεργη λεπτή λωρίδα αερίου εντοπίστηκε στο γαλαξία μας. Θα μπορούσε να είναι συμπύκνωση αερίων από κάποιο διαστημικό σκάφος; Η απάντηση είναι ότι αυτή η κόκκινη δομή που διακρίνεται στην εικόνα που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, είναι ένα πολύ λεπτό τμήμα ενός υπολείμματος υπερκαινοφανούς αστέρα που δημιουργήθηκε από μια αστρική έκρηξη πριν από 1000 έτη περίπου.
Αυτή η εικόνα προέρχεται από τη σύνθεση πολλών εικόνων που προήλθαν από παρατηρήσεις με τον προηγμένο φωτογραφικό ανιχνευτή (ACS) του Hubble το Φεβρουάριο του 2006 και από την πλανητική φωτογραφική μηχανή ευρέως πεδίου τον Απρίλιο του 2008 (χρησιμοποιώντας φίλτρα στο μπλε, κιτρινοπράσινο, και κοντινό υπέρυθρο). Επίσης, με τη βοήθεια του φίλτρου υδρογόνου αναδεικνύεται το κόκκινο χρώμα στα υπολείμματα του υπερκαινοφανούς αστέρα.
Την 1η Μαΐου του 1006 Μ.Χ., παρατηρητές από την Αφρική, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή κατέγραψαν μια νέα φωτεινή πηγή στον ουρανό, αυτό που σήμερα καλείται SN 1006. Στην πραγματικότητα η φωτεινή αυτή πηγή προήλθε από μια τεράστια έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα που αποτελεί και το θάνατο μιας κατηγορίας αστέρων. Αποτέλεσε ίσως το φωτεινότερο αντικείμενο που είδε ποτέ το ανθρώπινο είδος μετά τη Σελήνη και τον Ήλιο, ξεπερνώντας σε φαινόμενο μέγεθος και την Αφροδίτη. Ήταν ορατό ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας για αρκετές εβδομάδες, και παρέμεινε ορατό τις νύχτες για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια οπότε και εξασθένισε.
Στα μέσα της δεκαετίας του '60 οι ραδιοαστρονόμοι ανίχνευσαν ένα σχεδόν κυκλικό δαχτυλίδι υλικού στην καταγεγραμμένη θέση του υπερκαινοφανούς αστέρα. Το δαχτυλίδι είχε γωνιακή διάμετρο περίπου 30 λεπτά της μοίρας, όσο περίπου είναι και η γωνιακή διάμετρος της πανσέληνου. Από το μέγεθος του υπολείμματος του υπερκαινοφανούς μετρήθηκε η μέση ταχύτητα απομάκρυνσης των αερίων, και βρέθηκε να είναι περίπου 32 εκατομμύρια χιλιόμετρα ανά ώρα κατά τη διάρκεια των 1000 περίπου ετών.
Η απόσταση της πηγής αυτής είναι περίπου 7000 έτη φωτός, ενώ η διάμετρος της γνωρίζουμε ότι είναι περίπου 60 έτη φωτός.

Εικόνα 1. Η κόκκινη λεπτή ζώνη υλικού στον ουρανό όπως καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. (© NASA - ESA)

 

 

 

 
 
 
NASA/ESA Hubble Space Telescope
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
NASA/ESA/Hubble Space Telescope

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών