Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Το Hubble ανακαλύπτει εκατοντάδες νέους γαλαξίες στο αρχικό σύμπαν

Η ανάλυση των δύο πιο μακρινών περιοχών που έχουν φωτογραφηθεί από το τηλεσκόπιο Hubble, οδήγησε στην ανακάλυψη περίπου 500 νέων γαλαξιών ηλικίας μικρότερης από ένα δισεκατομμύριο έτη.
Οι γαλαξίες αυτοί δημιουργήθηκαν όταν το σύμπαν ήταν μικρότερο από το 7% της παρούσας ηλικίας του (υπολογίζεται πως η σημερινή ηλικία του σύμπαντος είναι 13,7 δισεκατομμύρια έτη).
Η ανακάλυψη αυτή είναι επιστημονικά πολύ σημαντική για την κατανόηση της προέλευσης των γαλαξιών, αν λάβουμε υπόψιν ότι μόλις πριν από μία δεκαετία λίγα στοιχεία ήταν γνωστά για τον σχηματισμό των γαλαξιών και αποτελούσε ένα σχεδόν ανεξερεύνητο πεδίο έρευνας. Επιπλέον, η εύρεση αυτών των 500 γαλαξιών είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τους κοσμολόγους καθώς είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται γαλαξίες τόσο μικρής ηλικίας.
Το επόμενο σημαντικό βήμα στην εξερεύνηση του νεαρού σύμπαντος αναμένεται να γίνει όταν το τηλεσκόπιο Hubble αναβαθμιστεί με την προσθήκη της WFC3 κάμερας (Wide Field Planetary Camera 3). Επίσης, ακόμα περισσότεροι γαλαξίες αναμένονται να ανακαλυφθούν μετά το 2013 αφού τεθεί σε τροχιά το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (συνεργασία της NASA, της ESA και της CSA).

 


Εικόνα1: Η παραπάνω εικόνα αποτελεί το εξαιρετικά βαθύ πεδίο Hubble στο οποίο εμφανίζονται τουλάχιστον 10000 γαλαξίες. Η εικόνα απαίτησε 800 εκθέσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια 400 περιφορών του τηλεσκοπίου Hubble γύρω από τη γη. Ο συνολικός χρόνος έκθεσης ήταν 11,3 ημέρες, και οι παρατηρήσεις έγιναν μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου 2003 και 16 Ιανουαρίου 2004(© NASA, ESA, S. Beckwith (STScI) and the HUDF Team

Εικόνα2: Αυτό το δείγμα (28 τον αριθμό) αποτελεί τον πυκνότερο πληθυσμό γαλαξιών που έχουμε δει ποτέ στο νεαρό σύμπαν. Οι γαλαξίες εμφανίζονται κόκκινοι λόγω της τεράστιας απόστασής τους από τη γη. Το μπλε φως από τους νέους αστέρες τους χρειάστηκε σχεδόν 13 δισεκατομμύρια έτη για να φθάσει στη γη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το κυανό φως μετατοπίστηκε προς στο ερυθρό λόγω της διαστολής του σύμπαντος (© NASA, ESA, Ρ. Bouwens και Γ. Illingworth (πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, ΗΠΑ) )

 

 

 
 
 
NASA/ESA Hubble Space Telescope
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
NASA/ESA/Hubble Space Telescope

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών