Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


17P/Holmes - Ο κομήτης τύπου καινοφανούς
Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων από την Βόρεια Αμερική, Ισπανία, Ιαπωνία, Καναδά και Ιράν έχουν ήδη καταγράψει από τις 24/10/07 την εμφάνιση του κομήτη 17P/Holmes στην κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα καθώς και την απρόσμενη αύξηση της λαμπρότητάς του κατά περίπου ένα εκατομμύριο φορές (εικόνα) σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο.
Το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι 17ου μεγέθους με τις τελευταίες εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ένα μέγεθος γύρω στο 2.5. Η τιμή αυτή συγκρίνεται με το μέγεθος λαμπρού αστέρα (γ ή δ Περσέα) ή ακόμη και με αυτό καινοφανούς αστέρα. Ο κομήτης 17P/Holmes βρίσκεται σε απόσταση 1.6 αστρονομικών μονάδων και απομακρύνεται συνεχώς από την Γη. Η διάμετρος της κόμης είναι 11 λεπτά της μοίρας δηλαδή το ένα τρίτο του μεγέθους της πανσελήνου στον ουρανό.
Ο λόγος της εντυπωσιακής αύξησης της λαμπρότητάς του είναι ακόμη άγνωστος αλλά η διεθνής επιστημονική κοινότητα εικάζει ότι είτε οφείλεται στην διάσπαση του πυρήνα του είτε σε κάποια σύγκρουση με αντικείμενο που δεν είναι ορατό στην γραμμή παρατήρησης μας από την Γη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και λόγω της σταδιακής απομάκρυνσης του κομήτη από τη Γη, οι επιστήμονες δεν έχουν παρά λίγες εβδομάδες για να τον παρατηρήσουν και να μελετήσουν το μυστήριο αυτό φαινόμενο.

Ο κομήτης 17P/Holmes.
(© Vicent Peris and Jose Luis Lamadrid).

 
 
 

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών