Ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη, ανακάλυψε τον πρώτο τρωικό αστεροειδή στο σημείο ισορροπίας L5 (Lagrangian 5) του συστήματος Ήλιου-Ποσειδώνα.
Είναι γνωστό από την Ουράνια Μηχανική ότι δύο σώματα έχουν 5 σημεία ισορροπίας. Τα σημεία αυτά ονομάζονται σημεία Lagrange. Χαρακτηριστικά παραδείγματα δορυφόρων που έχουν τοποθετηθεί στα σημεία Lagrange του συστήματος Ηλίου-Γης είναι ο δορυφόρος SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) στο σημείο L1 και τα διαστημικά τηλεσκόπια Planck και Herschel στο σημείο L2. Αστεροειδείς που βρίσκονται στα σημεία L4 και L5 και ουσιαστικά μοιράζονται την ίδια τροχιά με τον πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από τον κεντρικό αστέρα, ονομάζονται τρωικοί και βρίσκονται μπροστά ή πίσω από τον πλανήτη κατά 60 μοίρες (Εικόνα 1).
Έχουν βρεθεί πολλοί τρωικοί αστεροειδείς που βρίσκονται στις περιοχές των σημείων L4 και L5 γύρω από τον πλανήτη Δία, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοιος αστεροειδής στο σημείο L5 του πλανήτη Ποσειδώνα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν βρεθεί 6 τρωικοί αστεροειδείς στο σημείο L4 του Ποσειδώνα, αλλά στο σημείο L5 ήταν δύσκολο να παρατηρηθεί ένα τέτοιο αντικείμενο επειδή η περιοχή παρατήρησης είναι κοντά στο φωτεινό κέντρο του γαλαξία μας.
Υπολογίστηκε ότι η διάμετρος του αστεροειδούς είναι 100 περίπου χιλιόμετρα. Εικάζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150 τρωικοί αστεροειδείς στο σημείο L5 του Ποσειδώνα που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Ο πληθυσμός των τρωικών αστεροειδών με διάμετρο της τάξεως των 100 χιλιομέτρων δείχνει να είναι, λαμβάνοντας υπόψη και τις έρευνες που έχουν γίνει για το σημείο L4, μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο πληθυσμό των αστεροειδών που βρίσκονται στη ζώνη ανάμεσα στους πλανήτες Άρη και Δία.
Η ανακάλυψη των τρωικών αστεροειδών προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Η τροχιά του τρωικού αστεροειδούς που ανακαλύφθηκε στο σημείο L5 του Ποσειδώνα, καθώς επίσης και οι τροχιές ορισμένων αστεροειδών της περιοχής του σημείου L4, έχουν υψηλές κλίσεις σε σχέση με την τροχιά του ηλιακού μας συστήματος, κάτι που φανερώνει ότι όλα αυτά τα σώματα έχουν «αιχμαλωτισθεί» σε αυτές τις τροχιές. Πιθανότατα, αυτό συνέβη στην πρώιμη φάση του ηλιακού μας συστήματος, όταν ο Ποσειδώνας οδηγήθηκε στην παρούσα τροχιά του, έλκοντας αστεροειδείς στα γνωστά σημεία ισορροπίας.