Κέντρα Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ

 

 

Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την άνοιξη του 2020 συνέχισαν τις δράσεις τους με εξ αποστάσεως προγράμματα.

Πατήστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες

___________________________________________________________________________________________________

 

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης υποστηρίζει ενεργά τη διάχυση γνώσης προς το ευρύ κοινό σε θέματα Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής. Για το σκοπό αυτό στηρίζεται κυρίως στα Κέντρα Επισκεπτών του στην Πεντέλη και το Θησείο, αλλά και σε μια σειρά από έκτακτες δράσεις χρησιμοποιώντας τις λοιπές υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει.

Διαρκής ενημέρωση για τις δράσεις των Κέντρων Επισκεπτών, καθώς και αστρονομικά νέα, παρουσιάζονται και μέσω της σελίδας μας στο Facebook.

Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης

Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης λειτουργεί από το 1995 στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη. Το βασικό μέλημα του Κέντρου είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους, και η πληροφόρηση του κοινού για τα νέα επιτεύγματα και ανακαλύψεις στην Αστρονομία και Διαστημική Φυσική. Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και με νυχτερινές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο 62.5 εκ. Newall. Επιπλέον, το Κέντρο παράγει ταινίες με αστρονομικό περιεχόμενο, οι οποίες και παρουσιάζονται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.

Το Κέντρο στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στην Πεντέλη, περίπου 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 500μ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ειδική ιστοσελίδα του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης.

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και δίπλα στο λόφο της Πνύκας όπου ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Σκοπός του Κέντρου, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο Σίνα, είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και στη σχεδόν δύο αιώνων επιστημονική και πολιτιστική ιστορία του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής και στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ, η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα. Επίσης μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το τηλεσκόπιο Δωρίδη και το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού, καθώς και μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ειδική ιστοσελίδα του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.

Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά

Στα πλαίσια των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι υποδομές των δύο Κέντρων Επισκεπτών στο Θησείο και στην Πεντέλη οργανώνονται συστηματικά κατά τη διάρκεια του χρόνου εκπαιδευτικές δράσεις οι οποίες απευθύνονται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Αυτές περιλαμβάνουν ειδικές θεματικές βραδιές στο τηλεσκόπιο Δωρίδη με ομιλίες από επιλεγμένους επιστήμονες ειδικά σχεδιασμένες για το ευρύ κοινό, δράσεις για προσχολικές ηλικίες όπως οι "Μικροί Επιστήμονες εν δράσει", οι "Εξερευνητές του Διαστήματος" και τα "Παιχνίδια Αστρονομίας", καθώς και οι δράσεις "Στα χνάρια του χαμένου τηλεσκοπίου" και "Ηλιακό Σύστημα για δυνατούς λύτες..." οι οποίες απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι διαθέσιμες εδώ.

Το Αστεροσκοπείο πάει Σχολείο...

Το ΙΑΑΔΕΤ στα πλαίσια των δράσεων για τη διάχυση αστρονομικών γνώσεων στους μαθητές, δίνει από το 2014 τη δυνατότητα σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών να προσφέρουν στους μαθητές τους την εμπειρία της ξενάγησης στον νυχτερινό ουρανό από έναν εξειδικευμένο ερευνητή αστροφυσικής με τη χρήση ενός φορητού πλανητάριου στο χώρο τους.

Το φορητό πλανητάριο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό μέσο, με το οποίο μαθητές ηλικίας 5 έως 12 ετών μπορούν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και να αποκομίσουν βασικές γνώσεις για το Σύμπαν που μας περιβάλει με έναν άμεσο, παιδαγωγικό, και ευχάριστο τρόπο. Ο νυχτερινός ουρανός προβάλλεται στο θόλο του φορητού πλανητάριου και οι μαθητές ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα άστρα και τους αστερισμούς, τους πλανήτες και άλλα σημαντικά ουράνια σώματα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Ομάδα Διάχυσης Επιστήμης

Η ομάδα διάχυσης επιστήμης του Ινστιτούτου η οποία στελεχώνει τις δράσεις που οργανώνονται διαμέσου των Κέντρων Επισκεπτών, αποτελείται από τα ακόλουθα άτομα.

Κύριο Προσωπικό: Θ. Βάρσος, Δρ. Ε. Κολοκοτρώνης, Δρ. Α.-Φ. Μεταλληνού, Α. Μυλωνάς, Δ. Τσιμπίδας και Δ. Τσιούτσια.

Υποστηρικτικό Προσωπικό: Επιπλέον των παραπάνω, ένας αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών αστροφυσικής κυρίως από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μοιράζονται τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους σε θέματα αστρονομίας και διαστημικής φυσικής με τους επισκέπτες μας. Οι φοιτητές αυτοί, κάποιοι από τους οποίους εμφανίζονται στη φωτογραφία δεξιά, έχουν εκπαιδευτεί στη διάχυση της επιστήμης, καθώς και της ιστορίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των τηλεσκοπίων του, και υποστηρίζουν περιστασιακά ή στα πλαίσια πρακτικής άσκησης τις δράσεις μας. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 αυτοί είναι: Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος, Γωγώ Λουκαΐδου, Στέλλα Μπούλα, Μιχάλης Παπαχρήστου, και Αχιλλέας Στράντζαλης.

 

 
Αρχική Σελίδα
EAA-Πρώτη Σελίδα
 
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα