Σηφάκις Νικόλαος   Διευθυντής Ερευνών    Τηλέφωνο: 2108109171 e-mail: sifakis@noa.gr Web: http://members.noa.gr/sifakis Researcher-ID: http://www.researcherid.com/rid/G-2495-2013   Σταδιοδρομία 

O Νίκος Σηφάκις είναι απόφοιτος ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Τηλεπισκόπηση (1987, Πανεπιστήμιο UPMC-Paris) και στη Φυσική του Περιβάλλοντος (1988) καθώς και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-Diderot (1992).

Από το 1987 έως το 1991 συνεργάστηκε ως λέκτορας-ερευνητής με το Συγκρότημα Ανάπτυξης Αεροδιαστημικής Τηλεπισκόπησης (Τουλούζη), την εταιρεία 'Γλώσσημα Ο.Ε.', το Πανεπιστήμιο Paris-Diderot και την Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού. Από το 1991 έως το 1994 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως διευθυντής του προγράμματος CORINE Land Cover και συμμετείχε στην ομάδα σύστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Το 1994-1995 ήταν Επισκέπτης Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε. (Ίσπρα). Από το 1995 έως το 1998 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας σε περιβαλλοντικά θέματα και σύμβουλος της Ελληνικής Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Το 1998 εξελέγη Δόκιμος Ερευνητής στο πρώην Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και διετέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο GSFC-NASA (Maryland). Το 2002, προήχθη σε Εντεταλμένο Ερευνητή και το 2006 σε Κύριο Ερευνητή. Από το 2012, κατέχει το βαθμό του Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Το 2013 αποσπάστηκε ως Εθνικός Εμπειρογνώμων στον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

  Ερευνητικά Ενδιαφέροντα 

Δορυφορική παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και δεικτών υγείας (πρωτοποριακή χαρτογράφηση αστικής ρύπανσης μέσω δορυφόρου). Προστασία της φύσης και διατήρηση της βιοποικιλότητας (χρήση δορυφόρων για την προστασία της ευρωπαϊκής Φύσης). Αρωγή στη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές (δορυφορικό σύστημα για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών). Εκτίμηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών (υψηλής ακρίβειας χαρτογράφηση περιοχών που κάηκαν από πυρκαγιές στην Ελλάδα).

 
 
Αρχική Σελίδα
EAA-Πρώτη Σελίδα
 
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα