Μπούμης Παναγιώτης   Διευθυντής Ερευνών    Τηλέφωνο: 2108109162 Γραφείο: 110 e-mail: ptb@noa.gr Researcher-ID: http://www.researcherid.com/rid/K-4653-2013   Σταδιοδρομία 

Ο Παναγιώτης Μπούμης έλαβε το πτυχίο Φυσικής το 1994 από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 1997 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PH.D.) στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία στο οποίο εργαζόταν (1995-1997) και ως διδάσκων στο Εργαστήριο Φυσικής και Αστρονομίας.

Το 1997 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 1999 έως το 2002, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και ως συμβασιούχος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2002 εξελέγη Δόκιμος Ερευνητής (Ερευνητής Δ' βαθμίδας) στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΑΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ενώ το 2006 προήχθη σε Εντεταλμένο Ερευνητή (Ερευνητή Γ' βαθμίδας) στο ΙΑΑ/ΕΑΑ. Το 2010 προήχθη σε Κύριο Ερευνητή (Ερευνητής Β' βαθμίδας) και το 2017 σε Διευθυντή Ερευνών. Είναι υπεύθυνος των επιστημονικών οργάνων των τηλεσκοπίων 2.3m Αρίσταρχος και 1.2m στο Κρυονέρι. Δημιούργησε και είναι υπέυθυνος των Εργαστηρίων Οπτικής και Ηλεκτρονικής.

  Ερευνητικά Ενδιαφέροντα 

Παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε Γαλαξιακή αστροφυσική και σχεδιασμό και κατασκευή επιστημονικών οργάνων σε τηλεσκόπια. Μελέτη των τελευταίων σταδίων της εξέλιξης άστρων μεγάλης μάζας, μορφολογική και δυναμική μελέτη της μεσοαστρικής ύλης μέσω φαινομένων Πλανητικών Νεφελωμάτων (PNe), Υπολειμμάτων Υπερκαινοφανών Αστέρων (SNRs), Νεφελωμάτων Φωτεινών Μπλε Μεταβλητών Αστέρων (LBVs), μελέτη εξωπλανητών. Σχεδιασμό, κατασκευή και αναβάθμιση επιστημονικών οργάνων κυρίως για το 2.3μ τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”.

 
 
Αρχική Σελίδα
EAA-Πρώτη Σελίδα
 
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα