Το Αστεροσκοπείο πάει Σχολείο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για τη διάχυση αστρονομικών γνώσεων στο ευρύ κοινό και ειδικά στους μαθητές, έδωσε κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-14 και 2014-15 τη δυνατότητα σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών να προσφέρουν στους μαθητές τους την εμπειρία της ξενάγησης στον νυχτερινό ουρανό από έναν εξειδικευμένο ερευνητή αστροφυσικής με τη χρήση ενός φορητού πλανητάριου στο χώρο τους.

Το φορητό πλανητάριο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό μέσο, με το οποίο μαθητές ηλικίας 5 έως 12 ετών μπορούν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και να αποκομίσουν βασικές γνώσεις για το Σύμπαν που μας περιβάλει με έναν άμεσο, παιδαγωγικό, και ευχάριστο τρόπο. Ο νυχτερινός ουρανός προβάλλεται στο θόλο του φορητού πλανητάριου και οι μαθητές ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα άστρα και τους αστερισμούς, τους πλανήτες και άλλα σημαντικά ουράνια σώματα.

Η αφήγηση που συνοδεύει την προβολή είναι ζωντανή, από ειδικευμένο επιστήμονα του ΕΑΑ, ώστε να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντα και μαθητών. Ο συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας συνδυάζει την οπτική πληροφορία απεικόνισης του ουρανού με την ακουστική αφήγηση. Η διπλή αυτή κωδικοποίηση οδηγεί στην αποτελεσματική πρόσληψη των πληροφοριών, καθιστώντας την διδασκαλία της Αστρονομίας, της αρχαιότερης επιστήμης, αποδοτική και ψυχαγωγική.

Τα θέματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των προβολών του φορητού πλανητάριου αφορούν την αναγνώριση των αστερισμών και των λαμπρότερων αστέρων τους, τη σύνδεση των αστερισμών με την ελληνική μυθολογία (Ανδρομέδα, Περσέας, Μεγάλη Άρκτος, Ηρακλής κλπ), τις κινήσεις των αστέρων, του ήλιου και των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και βασικά στοιχεία αστρικής εξέλιξης και κοσμολογίας. Η προβολή διαρκεί περίπου μία διδακτική ώρα.

Περιγραφή εξοπλισμού και απαιτήσεις χώρου

Το φορητό πλανητάριο αποτελείται από έναν φουσκωτό θόλο κατασκευασμένο από ιδιαίτερα ανθεκτικό πολυμερές υλικό. Ένας ισχυρός ανεμιστήρας διοχετεύει αέρα διατηρώντας τον θόλο φουσκωμένο. Ειδικός προβολέας που βρίσκεται στο εσωτερικό προβάλει στον θόλο εικόνες των αστερισμών του νυχτερινού ουρανού. Εγκαθίσταται εύκολα και γρήγορα σε ένα χώρο πολλαπλών δράσεων ή μια ευρύχωρη αίθουσα διδασκαλίας. Ο απαιτούμενος χώρος για την εγκατάστασή του είναι 6,4 μ x 6,4 μ. και το ο ύψος του είναι 3,2 μ. Το πλανητάριο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 40 μαθητές δημοτικού (ή 27 ενήλικες).

To φορητό πλανητάριο STARLAB χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε 30 ακόμα χώρες του κόσμου ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το χρησιμοποιούν ακόμα και Τεχνικά Μουσεία και λέσχες αστρονομίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο πλανητάριο που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΑΑ είναι μια χορηγία της εταιρίας ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες - Κρατήσεις

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν προβλέπεται να προσφερθεί για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

 
Αρχική Σελίδα
EAA-Πρώτη Σελίδα

Χορηγός

Πλανητάριο Θεσσαλονίκης
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα