Νέα - Εκδηλώσεις

 1. "Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Κέντρων Επισκεπτών"

  Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Κέντρων Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης, τα οποία υποστηρίζει το προσωπικό του ΙΑΑΔΕΤ, για τον τρέχοντα μήνα βρίσκονται εδώ.

  | 2017 |
 2. "H ερευνήτρια του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Άλκηστις Μπονάνου έλαβε το ERC Consolidator Grant από την Ευρωπαϊκή Ένωση"

  Η Άλκηστις Μπονάνου, κύρια ερευνήτρια του ΙΑΑΔΕΤ, έλαβε το πολύ ανταγωνιστικό ERC Consolidator Grant από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πενταετές αυτό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1.1 εκατ. ευρώ, έχει τίτλο "Episodic Mass Loss in the Most Massive Stars: Key to Understanding the Explosive Early Universe”.

  | 04/12/2017 |
 3. Παρατηρήσεις απόκρυψης αστέρα από τον Τρίτωνα

  Στις 5 Οκτωβρίου 2017, τα τηλεσκόπια 2.3 μέτρων Αρίσταρχος και 1.2 μέτρων Κρυονερίου συμμετείχαν σε παρατηρήσεις απόκρυψης αστέρα από τον δορυφόρο του Ποσειδώνα Τρίτωνα στα πλαίσια του προγράμματος "Lucky Star" του Δρ. Bruno Sicardy από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού στη Γαλλία. Οι κάμερες υψηλού ρυθμού καρέ RISE2 στον Αρίσταρχο και του προγράμματος NELIOTA στο Κρυονέρι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για αυτές τις παρατηρήσεις.

  | 07/10/2017 |
 4. Προηγμένο Σύστημα Πρόγνωσης Ηλιακών Εκλάμψεων και Ενεργειακών Γεγονότων (ASPECS)

  Το ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ συντονίζει το ερευνητικό έργο ASPECS (Advanced Solar Particle Events Casting System), που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Στα πλαίσια της δράσης αυτής θα αναπτυχθεί ένα προ-επιχειρησιακό προηγμένο σύστημα με την μορφή διαδικτυακής εφαρμογής, που στόχο θα έχει να παρέχει σε πραγματικό χρόνο προγνώσεις για τις ηλιακές εκλάμψεις και τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια. Η δράση αυτή θα συνδυάσει τις υπάρχουσες μεθόδους για να βελτιωθεί η πρόγνωση των επερχόμενων ηλιακών εκλάμψεων και η εκτίμηση της ροής των υψηλο-ενεργειακών ηλιακών σωματιδίων. Σκοπός είναι το προ-επιχειρησιακό σύστημα να παρέχει αξιόπιστους υπολογισμούς τόσο για την εμφάνιση των ηλιακών εκλάμψεων, όσο και για την διάρκεια και την ένταση των ενεργειακών ηλιακών γεγονότων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση των κινδύνων που μπορούν να επιφέρουν στην λειτουργία των διαστημικών αποστολών καθώς και στην αεροπλοΐα. Στην δράση αυτή συμμετέχουν επίσης, το University of Turku (Φιλανδία), το Universitat de Barcelona (Ισπανία), το BIRA-IASB (Βέλγιο) και η εταιρία SPARC G.P. (Ελλάς).

  Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το ASPECS εδώ.

  | 13/07/2017 |
 5. "«Παγκόσμια μέρα των αστεροειδών 2017» στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου"

  Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, την παγκόσμια μέρα των αστεροειδών 2017, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου (Κορινθίας) θα ανοίξει την πόρτα του στις 20.00 και θα υποδεχθεί το ενδιαφερόμενο κοινό για να ξεναγηθεί στους χώρους του και να μάθει για την λειτουργία του τηλεσκοπίου, τον κίνδυνο που θέτουν στη Γη οι παραγήινοι αστεροειδείς, καθώς και για το νέο ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA. Στον προαύλιο χώρο του αστεροσκοπείου θα υπάρχουν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης για να ταξιδέψουν το κοινό στα αμυδρά ουράνια σώματα του έναστρου ουρανού!.

  Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

  http://www.asteroidday.gr/kryoneri-observatory/

  https://neliota.astro.noa.gr/

  https://asteroidday.org/

  | 15/06/2017 |
 6. "Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA ανιχνεύει λάμψεις από προσκρούσεις στη Σελήνη"

  Το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA, το οποίο επιτελείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών άρχισε να ανιχνεύει λάμψεις φωτός που προκαλούνται από μετεωροειδείς που χτυπούν την επιφάνεια της Σελήνης, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το NELIOTA είναι το πρώτο σύστημα που μπορεί να εκτιμήσει τη θερμοκρασία αυτών των λάμψεων πρόσκρουσης. Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

  | 30/05/2017 |
 7. "Ερατοσθένης 2017 - Μέτρηση της περιφέρειας της Γης"

  Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ υποστηρίζει με την τεχνογνωσία που διαθέτει τη δράση "Ερατοσθένης 2017” η οποία διοργανώνεται ετήσια από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου.

  Το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2017, ημέρα που ξεκινά αστρονομικά η άνοιξη, μαθητές από σχεδόν 500 σχολεία όλης της Ελλάδας θα υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

  Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της δράσης.

  | 08/03/2017 |
 8. "Κοπή πίτας ΙΑΑΔΕΤ"

  Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 13:30, πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής της βασιλόπιτας του ΙΑΑΔΕΤ για την υποδοχή του νέου έτους. Πάνω από 80 μέλη του Ινστιτούτου γιόρτασαν το νέο έτος με την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας, που ακολουθήθηκε από γεύμα.

  | 03/02/2017 |
 9. "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..."

  Το ΙΑΑΔΕΤ οργανώνει για όλο το 2017 στην Ελλάδα την παγκόσμια δράση "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." (Globe at Night 2017) που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, και ειδικά των μαθητών, στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης. Ο κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις του για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή του παρατηρώντας γνωστούς αστερισμούς, μαθαίνοντας παράλληλα τους μύθους και παραδόσεις τους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

  | 21/01/2017 |
 10. "Σεμινάρια Αστρονομίας: Ανακαλύπτω το Σύμπαν, κατανοώ τον Κόσμο…"

  Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτικούς, προσφέρει για πρώτη φορά στους μαθητές της Αττικής έναν πλήρη κύκλο σεμιναρίων βασικής αστρονομίας, τα οποία συνοδεύονται από πειραματικές δραστηριότητες και παρατηρήσεις με τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου. Τα σεμινάρια ξεκινούν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 και έχουν διάρκεια 15 εβδομάδες. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

  | 01/01/2017 |
 
Αρχική Σελίδα
EAA-Πρώτη Σελίδα
 

 

Αρχείο Νέων

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα