Νέα - Εκδηλώσεις

 1. "Η ESA συνεχίζει να παρακολουθεί τη Σελήνη με το τηλεσκόπιο του Κρυονερίου"

  Το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) καταγράφει λάμψεις πρόσκρουσης στην επιφάνεια της Σελήνης - το αποτέλεσμα ενός μετεωροειδούς που κινείται γρήγορα μέσα στο διάστημα και χτυπά τη Σελήνη με τεράστια ταχύτητα. Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, που χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο Κρυονερίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόκειται να επεκταθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Στην εικόνα απεικονίζονται τα σημεία στη Σελήνη όπου καταγράφηκαν οι 55 λάμψεις πρόσκρουσης που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα δελτία τύπου από την ESA και Andor Technology.

  | 07/12/2018 |
 2. "Συμμετοχή του BEYOND στην λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές"

  Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) μεταβίβασε την ευθύνη των προϊόντων του σε μια εξωτερική κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ. Το BEYOND θα είναι υπεύθυνο για την παράδοση προϊόντων ταχείας αξιολόγησης ζημιών για την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή σε 24ωρη βάση. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο δελτίο τύπου.

  | 05/10/2018 |
 3. "Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Κέντρων Επισκεπτών"

  Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Κέντρων Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης, τα οποία υποστηρίζει το προσωπικό του ΙΑΑΔΕΤ, για τον τρέχοντα μήνα βρίσκονται εδώ.

  | 2018 |
 4. "Εκθεση της L’Oreal-UNESCO για τις Ελληνίδες επιστήμονες"

  Η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO γιόρτασαν τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2018. Δύο ερευνήτριες του ΙΑΑΔΕΤ, η Δρ. Καλλιόπη Δασύρα και Δρ. Άλκηστις Μπονάνου, είναι ανάμεσα στις 26 βραβευμένες Ελληνίδες ερευνήτριες του προγράμματος. Οι ερευνήτριες συμμετείχαν στην Επετειακή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (20-23 Σεπτεμβρίου 2018) και στην Επιστημονική Ημερίδα (22 Σεπτεμβρίου 2018) στο Αμφιθέατρο του Μουσείου.

  | 25/09/2018 |
 5. "Ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερο από τη Γη ανακαλύπτει πίδακες από τη μελανή οπή στον πυρήνα του γαλαξία Περσέα A"

  Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Kirill Sokolovsky του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, έχει απεικονίσει μια νεοσυσταθείσα μελανή οπή με πρωτοφανή ακρίβεια. Οι εικόνες σε ραδιοφωνικά μήκη κύματος που κατασκευάζονται συνδυάζοντας μετρήσεις από ραδιοτηλεσκοπία στο διάστημα και στη Γη αποκαλύπτουν τη δομή του πίδακα που εκλύεται από μία απόσταση μόλις 12 ημερών φωτός από την υπερμαζική μελανή οπή στο κέντρο του γαλαξία Περσέα Α. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

  | 03/04/2018 |
 6. "Ερατοσθένης 2018 - Μέτρηση της περιφέρειας της Γης"

  Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ υποστηρίζει με την τεχνογνωσία που διαθέτει τη δράση "Ερατοσθένης 2018” η οποία διοργανώνεται ετήσια από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας.

  Το μεσημέρι της Τρίτης 20 Μαρτίου 2018, ημέρα που ξεκινά αστρονομικά η άνοιξη, μαθητές από σχεδόν 500 σχολεία όλης της Ελλάδας θα υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

  Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της δράσης.

  | 23/02/2018 |
 
Αρχική Σελίδα
EAA-Πρώτη Σελίδα
 

 

Αρχείο Νέων

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα