Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, πραγματοποιεί και μια σειρά από δράσεις στα πλαίσια της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης.

Προγράμματα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης

Στο ΙΑΑΔΕΤ εκτελούνται προγράμματα έρευνας στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών που οργανώνουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με υπεύθυνους τους επιστήμονες του ΙΑΑΔΕΤ και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ.

Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης

Το ΙΑΑΔΕΤ συμμετέχει στο Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης της Σχολής Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στα πλαίσια των ασκήσεων, οι οποίες οργανώνονται και επιβλέπονται από τους ερευνητές και στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου οι σπουδαστές αποκομίζουν πολύτιμες εμπειρίες, δεξιότητες και εξάσκηση στην εκτέλεση επιστημονικών μελετών.

Σεμινάρια για τους Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ένας κύκλος διαλέξεων σε επιλεγμένα θέματα της σύγχρονης Αστροφυσικής παρουσιάζεται κάθε χρόνο, από το 1997, από τους ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ σε Καθηγητές-φυσικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σεμινάρια για τις επιδράσεις του διαστημικού καιρού

Ετήσιος κύκλος σεμιναρίων για τις επιδράσεις του διαστημικού καιρού σε επιχειρησιακά συστήματα,
Συνδιοργάνωση ΕΑΑ, KULEUVEN, IPAG, ROB.

Σχολείο Αστροφυσικής για τους Μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης

Από το 1996, κάθε χρόνο στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής οργανώνει στις εγκαταστάσεις του στη Πεντέλη το Θερινό Σχολείο Αστροφυσικής του ΙΑΑΔΕΤ. Στο Σχολείο, το οποίο διαρκεί τρεις με τέσσερις μέρες, συμμετέχουν επιλεγμένοι μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Αθήνα. Στους μαθητές προσφέρεται ένας κύκλος από διαλέξεις σε επίκαιρα θέματα της σύγχρονης Αστροφυσικής. Επίσης, οι μαθητές διεκπεραιώνουν εργασίες, ειδικά προετοιμασμένες για αυτούς, και στο τέλος παρουσιάζουν τα αποτελέσματα. Το Σχολείο οργανώνεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ξεναγήσεις Μαθητών στις Εγκαταστάσεις του ΙΑΑΔΕΤ

Στα πλαίσια προγράμματος επιμόρφωσης, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1995, το ΙΑΑΔΕΤ οργανώνει ξεναγήσεις μαθητών στα ιστορικά του τηλεσκοπία με περισσότερα από 350 σχολεία από όλη την Ελλάδα να μας επισκέπτονται κάθε έτος. Η ξενάγηση στην Πεντέλη περιλαμβάνει μάθημα Γενικής Αστρονομίας, προβολή σχετικού βίντεο και επίσκεψη στο 62.5 εκ. τηλεσκόπιο Newall. Αντίστοιχες ξεναγήσεις μαθητών οργανώνονται καθημερινά στο Θησείο και το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόγο της Πνύκας. Ειδικές ξεναγήσεις είναι δυνατές και στο τηλεσκόπιο 1.2μ στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

 
Αρχική Σελίδα
EAA-Πρώτη Σελίδα
 
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα