Σεμινάρια Αστρονομίας: Ανακαλύπτω το Σύμπαν, κατανοώ τον Κόσμο...
Οκτώβριος & Νοέμβριος 2018

Το προσωπικό των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων Αστρονομίας για Παιδιά και Εφήβους στο Κέντρο επισκεπτών Πεντέλης με τίτλο: «Ανακαλύπτω το Σύμπαν, κατανοώ τον Κόσμο».

Από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές για τον Κύκλο Σεμιναρίων Αστρονομίας (9-15 ετών). Τα Θεωρητικά Μαθήματα, οι Πειραματικές Δραστηριότητες και οι Παρατηρήσεις με τα Τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου, θα εκτελεστούν από το προσωπικό του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης σε συνεργασία με Έμπειρους Εκπαιδευτικούς και Αστρονόμους. Τα σεμινάρια ξεκινούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και απευθύνονται σε δύο διακριτές ηλικιακές ομάδες μαθητών:
α) Παιδιά 9 έως και 11 ετών, (Δ-Ε-ΣΤ Δημοτικού).
β) Έφηβοι 12 έως και 15 ετών, (Α-Β-Γ Γυμνασίου).

Περιγραφή Δάσης - Στόχος:
Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε 80 συνολικά παιδιά (Δημοτικού και Γυμνασίου) σε θέματα Αστρονομίας-Αστροφυσικής. Η ανάπτυξη της θεματολογίας έχει στηριχθεί σε σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές οι οποίες στηρίζονται σε σύγχρονο οπτικο-ακουστικό υλικό, καθώς και σε βιωματικές μεθόδους και πειραματικές δράσεις. Έτσι, μέσα από τα Μαθήματα Αστρονομίας θέλουμε να προσφέρουμε στους μαθητές βασικές γνώσεις για τον Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση βασικών εννοιών όπως ο χρόνος, η απόσταση/μέγεθος, και η ταχύτητα, καθώς και των νόμων της φυσικής που καθορίζουν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και του φωτός που εκπέμπουν. Σε κάθε ενότητα είναι ενταγμένη η χρήση εποπτικών μέσων και απλών πειραμάτων αλλά και η παρατήρηση από τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων και αυτή του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall, ενώ παράλληλα σε κάθε εκπαιδευτική ημέρα περιλαμβάνονται δύο εκπαιδευτικά μέρη: Α) Θεωρητικό και Β) Βιωματικό (Παρατηρησιακή ή Πειραματική Δραστηριότητα).

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων:
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τις δύο ηλικιακές ομάδες είναι:
α) Πρόγραμμα Δημοτικού
β) Πρόγραμμα Γυμνασίου

Τόπος διεξαγωγής:
Ο τόπος που θα πραγματοποιηθούν τα Σεμινάρια Αστρονομίας για παιδιά και εφήβους θα είναι το Κέντρο Επισκεπτών (Αστεροσκοπείο Πεντέλης) του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πλην της βιωματικής βραδινής εκδρομής με λεωφορεία που θα πραγματοποιηθεί στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας. Ο χώρος διαθέτει άπλετο parking και κυλικείο. Λεπτομερείς πληροφορίες πρόσβασης είναι διαθέσιμες εδώ.

Χρονική περίοδος δραστηριοτήτων:
Α) Πρόγραμμα για παιδιά Δ-Ε-ΣΤ Δημοτικού
Κυ 14 Οκτ, Κυ 21 Οκτ, Κυ 4 Νοε, Κυ 11 Νοε : Πρωί 10:00-14:25.
Κυ 18 Νοε : Βραδινό 18:00-22:00
Σα 3 Νοε : Εκδρομή στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου 17:00-24:00
Β) Πρόγραμμα (για παιδιά Α-Β-Γ Γυμνασίου)
Κυ 14 Οκτ, Κυ 25 Νοε, Κυ 2 Δεκ, Κυ 9 Δεκ : Πρωί 10:00-14:25.
Κυ 18 Νοε : Βραδινό 18:00-22:00

Συμμετοχή:
Το κάθε παιδί (δημοτικού ή γυμνασίου) θα συμμετέχει:
α) σε 4 πρωινά Κυριακής στην Πεντέλη (των 5 εκπαιδευτικών ωρών ανά Κυριακή) για θεωρία-παρατήρηση-πειράματα,
β) σε 1 βραδινό Κυριακής στην Πεντέλη (παρατήρηση και φωτογράφιση της Σελήνης με το τηλεσκόπιο Newall),
γ) σε 1 βραδινό Σαββάτου στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας για να έρθουν σε επαφή με το «φυσικό πλανητάριο» τον έναστρο νυκτερινό ουρανό και να βιώσουν την παρατήρηση σε πραγματικές αστρονομικές συνθήκες μακριά από την φωτορύπανση των πόλεων.

Βεβαίωση παρακολούθησης:
Με την ολοκλήρωση του Κύκλου Σεμιναρίων Αστρονομίας, όλα τα παιδιά θα λάβουν επίσημη βεβαίωση από το Αστεροσκοπείο.

Κόστος Συμμετοχής:
Το συνολικό κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 130 ευρώ ανά παιδί. [Στις πρωινές-βραδινές δράσεις συμπεριλαμβάνονται και α) δεκατιανό/πρόγευμα τοστ-χυμό, β) εκδρομή με λεωφορεία, γ) βεβαιώσεις συμμετοχής, δ) ΦΠΑ 24%].

Εγγραφές - Επικοινωνία:
Οι ενδιαφερόμενοι για τα Σεμινάρια Αστρονομίας (για παιδιά 9-15 ετών στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης) , θα πρέπει να κάνουν ΑΜΕΣΑ την εγγραφή τους στο τηλέφωνο 2103490022 καθημερινές 08:00-13:00 ή να στείλουν e-mail: astroschool@noa.gr [για να δηλώσουν α) ονοματεπώνυμο παιδιού β) τηλέφωνο σταθερό και κινητό του κηδεμόνα και γ) e-mail] Η σειρά προτεραιότητας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο εγγραφής, η οποία θα εξασφαλίζεται με την καταβολή του συνολικού ποσού συμμετοχής σε τραπεζικό λογαριασμό. και μέχρι την συμπλήρωση των 80 παιδιών περίπου συνολικά.

Αφίσα:
Η αφίσα της δράσης είναι διαθέσιμη ως αρχείο JPG και PDF.Ιστοσελίδα ΙΑΑΔΕΤ

Ιστοσελίδα ΙΑΑΔΕΤ

Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης

  Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
  210-8109107, 210-3490160

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

  Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
  210-3490112, 210-3490160


Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα