Δρ. Σπύρος Βασιλάκος

Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ & Αντιπρόεδρος Δ.Σ. - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής

...

Ο Σπύρος Βασιλάκος είναι διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης είναι πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Κενοτομίας για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή Αστρονομική ένωση. Από τις 09/02/2021 ο Δρ. Βασιλάκος εκτελεί τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου στο ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο Σπύρος Βασιλάκος σπούδασε Μαθηματικά στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστρονομία και διδακτορικό στην Αστροφυσική Κοσμολογία από το τμήμα Φυσικής του Παν/μιου Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η διδακτορική του διατριβή απέσπασε το βραβείο της καλύτερης διατριβής για το έτος 2000 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παν/μιου Cambdridge UK (Απρίλιος 1998) με ενίσχυση από το Βρετανικό συμβούλιο. Στη συνέχεια υπήρξε υπότροφος του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής φυσικής και Αστρονομίας (PPARC), καθώς και του Ολλανδικού Κράτους με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής Αστροφυσικής NOVA.

Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Imperial College London (UK), στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών του Παν/μίου Groningen (Ολλανδία) και επισκέπτης καθηγητής στο Παν/μιο της Βαρκελώνης (Ισπανία). Διδάσκει το μάθημα της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του Παν/μιου Αθηνών. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές σε ερευνητικά θέματα του χώρου της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές διεθνούς κύρους. Συγκεκριμένα στα 22 χρόνια της ερευνητικής του πορείας έχει δημοσιεύσει περίπου 230 επιστημονικά άρθρα εκ των οποίων τα 173 είναι σε περιοδικά με κριτές ενώ έχει και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης της επιστήμης. Έχει παράγοντα h-index=43 (NASA/ADS) και h-ndex=49 (Google Scholar). Τα έτη 2013, 2014, 2017 και 2019 έλαβε συνεχόμενες τιμητικές διακρίσεις στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό έρευνας βαρύτητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ: ”2013, 2014, 2017 and 2019 Essay Competition of Gravity Research Foundation”.

Είναι Κριτής Επιστημονικών προτάσεων των European Science Foundation (ESF), French & Swiss National Research Agency καθώς και της Γεν. Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας της Χιλής (FONDECYTΤ). Κριτής επιστημονικών άρθρων των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: MNRAS, ApJ, A&A, JCAP, Phys.Rev.D., JCAP, CQG, GRG, EPJC κα και μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής Διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές ερευνητικών όπως High Energy & Astroparticle Physics, Universe κα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θεωρητική Αστροφυσική και Κοσμολογία, τις δομές μεγάλης κλίμακας, τη φυσική της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, τον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας σε Κοσμολογικές κλίμακες καθώς και με τη μελέτη των συνθηκών που επικρατούν στο πρώιμο Σύμπαν.