Ο Σπύρος Βασιλάκος υπηρετεί ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) ενώ από τις 14/03/2025 είναι εκλεγμένος Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παράλληλα, έχει διατελέσει Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και έχει εργαστεί ως προσκεκλημένος Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης είναι πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και Eπιστημονικός Yπεύθυνος σε πολλά εμβληματικά έργα που χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (πχ ARTES/Scylight κτλ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πχ. EU-SST κτλ) ενώ συμμετέχει ως επικεφαλής της ομάδας του ΙΑΑΔΕΤ στο εμβληματικό έργο HellasQCI (Quantum Communication Infrastructure for Greece).
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του διαδρομή με σπουδές στα Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστρονομία και διδακτορικό στην Αστροφυσική Κοσμολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή βραβεύτηκε ως η καλύτερη του έτους 2000 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παν/μιου Cambridge UK (Απρίλιος 1998) με οικονομική ενίσχυση από το Βρετανικό συμβούλιο. Στη συνέχεια υπήρξε υπότροφος του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής φυσικής και Αστρονομίας (PPARC), καθώς και του Ολλανδικού Κράτους με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής Αστροφυσικής NOVA. Εργάστηκε ερευνητικά για πολλά χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως το Imperial College London, το Groningen στην Ολλάνδία και στη Βαρκελώνη. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές διεθνούς κύρους, είναι μέλος στη συντακτική ομάδα πολλών επιστημονικών περιοδικών και έχει διατελέσει κριτής ερευνητικών προτάσεων για λογαριασμό διεθνών οργανισμών χρηματοδότησης. Επίση έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές. Δίδαξε το μάθημα της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του Παν/μίου Αθηνών από το 2013 έως το 2022.
ο Σπύρος Βασιλάκος συμπεριλαμβάνεται στο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του Πανεπιστημίου του Stanford. Την τελευταία δεκαετία έχει λάβει 5 τιμητικές διακρίσεις στον περίφημο Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας, που διεξάγεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Βαρυτικών Ερευνών των ΗΠΑ ”Essay Competition of Gravity Research Foundation”. Μάλιστα η τελευταία διάκριση ήρθε το 2024 όπου σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό κ. Δημήτρη Νανόπουλο και την ομάδα τους επιχείρησαν να δώσουν απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης φυσικής που απασχολεί την κοινότητα εδώ και 50 χρόνια, το αν οι θεωρίες υπερβαρύτητας που δρουν σε ασύλληπτα μικροσκοπικά επίπεδα και υψηλές ενέργειες, εκεί που οι κβαντικοί νόμοι κυριαρχούν, μπορούν να αφήσουν πειραματικά και παρατηρησιακά ίχνη που να τις επιβεβαιώνουν ή να τις διαψεύδουν.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θεωρητική Αστροφυσική και Κοσμολογία, τiς δομές μεγάλης κλίμακας, τη φυσική της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, τον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας σε Κοσμολογικές κλίμακες, την Κβαντική Κοσμολογία, τον Πληθωρισμό και τη φυσική στο πρώιμο Σύμπαν.