Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ανακάλυψη τριών νέων πλανητών σε εξωηλιακό πλανητικό σύστημα

Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τρεις νέους πλανήτες, με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του πλανήτη Ποσειδώνα (που είναι 4 φορές μεγαλύτερος από την Γη), να περιφέρονται γύρω από έναν μεμονωμένο κοντινό αστέρα. Ο εσωτερικός πλανήτης είναι πιθανότατα βραχώδης, ενώ ο εξωτερικός είναι ο πρώτος πλανήτης με τέτοιο μέγεθος που εντοπίζεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη (Habitable zone). Αυτό το μοναδικό πλανητικό σύστημα είναι επίσης πιθανό να περιέχει και μια ζώνη αστεροειδών. Η ανακάλυψη αυτή έγινε με τη βοήθεια του εξαιρετικής ακριβείας φασματογράφου HARPS στο τηλεσκόπιο των 3.6 μέτρων του ESO στην περιοχή La Silla της Χιλής.
Το κεντρικό άστρο του πλανητικού συστήματος έχει μάζα λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου. Έχει την ονομασία HD 69830, βρίσκεται 41 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό Πρύμνη (Puppis) και έχει οπτικό μέγεθος 5.95, δηλαδή είναι οριακά ορατό με γυμνό οφθαλμό. Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των ακτινικών ταχυτήτων μέτρησαν τις περιόδους των τριών πλανητών γύρω από τον αστέρα, που είναι 8.67, 31.6 και 197 ημέρες, αντίστοιχα. Το αστρονομικό όργανο με το οποίο έγιναν οι παρατηρήσεις έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μεταβολές ταχύτητας της τάξεως των 2 με 3 μέτρων ανά δευτερόλεπτο ή περίπου 9 χιλιομέτρων ανά ώρα. Τέτοιες μεταβολές ταχύτητας δε μπορούν να μετρηθούν από τους περισσότερους διαθέσιμους φασματογράφους!

Καλλιτεχνική απεικόνιση των τριών πλανητών και της ζώνης των αστεροειδών γύρω από τον αστέρα HD 69830 (δικαιώματα ESO)

Τα αποτελέσματα αριθμητικών προσομοιώσεων ευνοούν την ύπαρξη ενός βραχώδους εσωτερικού πλανήτη και ενός βραχώδους πλανήτη με αέρια ατμόσφαιρα στην ενδιάμεση τροχιά. Ο εξωτερικός πλανήτης που δημιουργήθηκε κατά το σχηματισμό του πλανήτη, είναι βραχώδης και έχει μια πιο εκτεταμένη αέρια ατμόσφαιρα.
Ο εξωτερικός πλανήτης βρίσκεται κοντά στην εσωτερική άκρη της κατοικήσιμης ζώνης, όπου νερό, σε υγρή μορφή, μπορεί να υπάρξει στην επιφάνεια των πλανητών. Αν και ο πλανήτης αυτός δεν έχει το μέγεθος της Γης, η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για την εύρεση πλανητών με χαρακτηριστικά που θα μοιάζουν με αυτά της Γης, όπως μάζα, όγκος, κ.λ.π.
Η πιθανή παρουσία ζώνης αστεροειδών δείχνει επιπλέον ότι αυτό το πλανητικό σύστημα έχει πολλά κοινά στοιχεία με το ηλιακό μας σύστημα. Η περαιτέρω μελέτη του συστήματος αυτού θα βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται πλανητικά συστήματα παρόμοια με το δικό μας.

 
 
 
ESO/HARPS


Το επίγειο τηλεσκόπιο 3.6m του ESO στη LaSilla της Χιλής

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
ESO/HARPS

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών