Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Αποστολή Cassini-Huygens: Ανακαλύφθηκαν λίμνες υδρογονανθράκων στον Τιτάνα

Στις 22 Ιουλίου 2006, το ραντάρ του Cassini ανίχνευσε για πρώτη φορά δεκάδες λίμνες στην επιφάνεια του Τιτάνα- δορυφόρου του Κρόνου. Πιστεύεται ότι αυτές περιέχουν μεθάνιο ή μίγμα μεθανίου και αιθανίου. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα του Τιτάνα χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-180oC) και από ένα διάχυτο νέφος υδρογονανθράκων. Οι διαστάσεις των εντοπιζόμενων λιμνών κυμαίνονται σε πλάτος από 0.6 μίλια έως 20 μίλια ενώ βρέθηκε και μία με πλάτος 62 μίλια!
Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Cassini θα επισκεφτεί και πάλι τον Τιτάνα ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να πλησιάσει πολύ τον βόρειο πόλο οπότε θα υπάρξει η δυνατότητα για καλύτερη καταγραφή της μορφολογίας του.

 

Εικόνες: Οι λίμνες στον Τιτάνα. Εικόνες από την επιφάνεια του Τιτάνα όπως προέκυψαν από το ραντάρ του Cassini. Οι σκούρες περιοχές αντιστοιχούν στις λίμνες υδρογονανθράκων (© ΝΑΣΑ/JPL, αποστολή Cassini-Huygens).

 
 
 
Cassini-Huygens


Η συσκευή Cassini-Huygens στην τελευταία φάση κατασκευής του. Το Huygens, που προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα, φαίνεται στο κέντρο της εικόνας με το κίτρινο-χρυσό χρώμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του
ΝΑSA/Cassini Huygens

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών