Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Τό νέο δορυφορικό τηλεσκόπιο SIRTF

Παρατηρώντας στο Υπέρυθρο με τον δορυφόρο SIRTF

Ένας νέος δορυφόρος θα δώσει πολύ σύντομα στους αστρονόμους την ευκαιρία να δουν και να εξερευνήσουν «κρυμμένες» μέχρι τώρα περιοχές του σύμπαντος. Με τον δορυφόρο SIRTF (Space Infrared Telescope Facility) ο οποίος είναι κατασκευασμένος να παρατηρεί στο υπέρυθρο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος οι επιστήμονες θα μπορέσουν να διεισδύσουν στα πυκνά σύννεφα αερίου και σκόνης τα οποία αποκρύπτουν αρκετές περιοχές του σύμπαντος και έτσι να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς και πότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα άστρα και οι πρώτοι γαλαξίες.


O δορυφόρος αυτός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα διαστημικά προγράμματα της NASA, περιλαμβάνει ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 85 εκατοστών καθώς και τρία επιστημονικά όργανα τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ακτινοβολία με μήκη κύματος μεταξύ 3 και 180 μικρομέτρων (η ακτινοβολία αυτή εμποδίζεται από τη γήινη ατμόσφαιρα και έτσι δεν μπορούν να γίνουν παρόμοιες παρατηρήσεις από τη Γη).

Με τον δορυφόρο SIRTF οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να παρατηρήσουν μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, από τα πιο κοντινά (πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος και τους φυσικούς τους δορυφόρους, κομήτες και αστεροειδείς) μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα (πλανητικά συστήματα γύρω από άλλα αστέρια, γαλαξίες καθώς και ακτινοβολία από το αρχέγονο σύμπαν).

 
 
NASA/Caltech SIRTF


Ο δορυφόρος SIRTF, ο οποίος κόστισε συνολικά 720 εκατομμύρια δολάρια, είναι προγραμματισμένος να εκτοξευθεί στις 15 Απριλίου.

H εκτόξευση του θα γίνει με τη βοήθεια ενός πυραύλου Delta από το ακρωτήριο Canaveral στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
Caltech/SIRTF

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών