Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ο θερμός νότιος πόλος του πλανήτη Ποσειδώνα

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου ESO (Very Large Telescope - VLT) ανακάλυψε ότι ο νότιος πόλος του πλανήτη Ποσειδώνα είναι πολύ πιο θερμός από τον υπόλοιπο πλανήτη. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι η περιοχή αυτή φωτίζεται συνέχεια τα τελευταία 40 έτη από τον Ήλιο. Η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες που δείχνουν ότι ο θερμός αυτός πόλος παρέχει στο μεθάνιο μια δίοδο για να δραπετεύσει από τα βαθύτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα σχετικά με το ποσοστό του μεθανίου στη στρατόσφαιρα του πλανήτη.
Ο Ποσειδώνας είναι ο μακρινότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος (μετά τον υποβιβασμό του Πλούτωνα σε νάνο πλανήτη από το 2006), η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι -200 βαθμοί Κελσίου, αλλά όπως πρόσφατα διαπιστώθηκε, η θερμοκρασία στο νότιο πόλο είναι υψηλότερη κατά 10 βαθμούς από οποιοδήποτε άλλο σημείο του. Επειδή βρίσκεται 30 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη, μόλις το 1/900 της ηλιακής ακτινοβολίας φτάνει στην επιφάνεια του σε σχέση με το ποσό της ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη. Αν και η ποσότητα αυτή είναι αρκετά μικρή, είναι ικανή για να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ένα έτος στον πλανήτη Ποσειδώνα διαρκεί περίπου 165 γήινα έτη και στο νότιο πόλο του πλανήτη είναι καλοκαίρι εδώ και 40 γήινα έτη. Προβλέπεται ότι το μεθάνιο από τα βαθύτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα αρχίσει να διαρρέει και στο βόρειο πόλο του Ποσειδώνα μετά από 80 χρόνια, δηλαδή όταν εκεί θα είναι καλοκαίρι. Η συνεχής ακτινοβολία που δέχεται ο νότιος πόλος του Ποσειδώνα από τον Ήλιο για 40 έτη έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να είναι η θερμότερη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι νέες παρατηρήσεις αποκαλύπτουν επίσης και άλλες θερμές περιοχές που υπάρχουν στην στρατόσφαιρα του πλανήτη, ιδιαίτερα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Παρόμοιο φαινόμενο δε συμβαίνει σε κανένα άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Παρόλα αυτά, το μεθάνιο δεν είναι το βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας του Ποσειδώνα. Όπως και οι υπόλοιποι γιγάντιοι πλανήτες, η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Το μεθάνιο όμως που βρίσκεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα απορροφά το φως που προέρχεται από τον Ήλιο στα ερυθρά μήκη κύματος και απεικονίζει το κυανό φως πίσω στο διάστημα με αποτέλεσμα ο πλανήτης Ποσειδώνας να εμφανίζεται κυανός. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ποσειδώνας έχει και τους ισχυρότερους ανέμους που έχουν παρατηρηθεί σε ατμόσφαιρα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η ταχύτητα τους ξεπερνάει πολλές φορές τα 2000 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο νότιος πόλος του πλανήτη Ποσειδώνα είναι θερμότερος από οποιοδήποτε άλλο σημειο της επιφάνειας του πλανήτη.
(Δικαιώματα: ESO).

 
 
 
ESO/VLT


Το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο της ESO αποτελείται από 4 "μικρότερα" τηλεσκόπια, το καθένα από τα οποία έχει διάμετρο 8,2 μέτρα, και μπορούν να λειτουργούν είτε ανεξάρτητα το ένα με το άλλο είτε σε συνεργασία. Αυτή η οπτική διάταξη ισοδυναμεί με ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 16 μέτρων που το καθιστά το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο.
(Δικαιώματα: ESO).

Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
ES0/VLT

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών