Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Νέα κατηγοριοποίηση των μετά-Ποσειδωνίων μικρών πλανητικών σωμάτων
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) ανακοίνωσε την Τετάρτη 13 Ιουνίου μια νέα ονομασία για εκείνα τα (μικρά) πλανητικά σώματα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, έχουν τροχιά εξωτερική της τροχιάς του πλανήτη Ποσειδώνα, είναι αρκετά μικρά για να χαρακτηριστούν ως πλανήτες αλλά αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν σχεδόν σφαιρικό σχήμα. Το όνομα που δόθηκε είναι «Πλουτωνοϊδείς» ή «Πλουτωνίδες» (ploutoids). Έχουν περάσει δυο περίπου χρόνια (Αύγουστος 2006) αφότου η IAU προκάλεσε μια διεθνή αναστάτωση όταν ανακοίνωσε τον «υποβιβασμό» του πλανήτη Πλούτωνα σε νάνο πλανήτη. Πολλοί αστρονόμοι πιστεύουν ακόμα και σήμερα πως ο Πλούτωνας θα έπρεπε να εξακολουθήσει να ονομάζεται πλανήτης, κυρίως για ιστορικούς λόγους.
Παράλληλα όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μικρά πλανητικά σώματα ανακαλύπτονται πέρα από τον Πλούτωνα. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω μπορεί κανείς να κατανοήσει πως δεν είναι τυχαία η ονομασία «Πλουτωνίδες» που δόθηκε σε αυτά τα σώματα.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επομένως δύο σώματα, ο Πλούτωνας και η Έριδα που ανακαλύφθηκε το 2003 και αποτέλεσε την αρχή της διαμάχης για το αν ο Πλούτωνας θα πρέπει να ονομάζεται πλανήτης ή όχι. Παράλληλα όποια μικρά πλανητικά σώματα βρίσκονται εντός της τροχιάς του Πλούτωνα θα εξακολουθήσουν να ονομάζονται νάνοι πλανήτες. Το μοναδικό τέτοιο δείγμα στο δικό μας πλανητικό σύστημα είναι η Δήμητρα, που η τροχιά του βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

 

Εικόνα 1: Στην αριστερή εικόνα διακρίνεται ο Πλούτωνας με τους δορυφόρους του: Χάρων, Νιξ και Ύδρα, και στη δεξιά η Έριδα με το δορυφόρο της Δυσνομία. (© NASA - ESA)

 
IAU



Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την σχετική ιστοσελίδα της IAU

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών