Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Το διαστημικό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη
Στις 10 Μαρτίου 2006 τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το διαστημικό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Το διαστημικό αυτό όχημα είχε εκτοξευθεί στις 12 Αυγούστου του 2005 και έχει διανύσει μέχρι σήμερα περίπου 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Για να μπεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη χρησιμοποιήθηκαν οι κύριοι προωθητές του οι οποίοι συνετέλεσαν στην επιβράδυνσή του καθώς πλησίαζε τον πλανήτη. Η τροχιά του MRO από ελλειπτική που είναι τώρα θα μετατραπεί σε σχεδόν κυκλική με περίοδο σχεδόν δύο ώρες σε απόσταση 255 με 320 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, και θα είναι η χαμηλότερη τροχιά διαστημικού οχήματος που έχει ποτέ σταλεί στον Άρη.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημικού οχήματος Reconnaissance Orbiter (MRO) σε τροχιά γύρω από τον Άρη (δικαιώματα ΝΑΣΑ)

Το MRO αναμένεται να παρατηρήσει με τη βοήθεια οπτικών και υπέρυθρων εικονοληπτών αλλά και φασματογράφων την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Με την βοήθεια ειδικών ραντάρ θα ερευνήσει και το υπέδαφος για πιθανή εύρεση υπόγειων υδάτων. Με τηλεσκοπική φωτογραφική μηχανή θα τραβήξει εικόνες υψηλής ανάλυσης ενώ με μια άλλη ειδική φωτογραφική μηχανή θα ελέγχει ολόκληρο τον πλανήτη καθημερινά για αλλαγές στον καιρό. Επιπλέον, ένα ραδιόμετρο θα ελέγχει τα στρώματα της ατμόσφαιρας για μεταβολές στη θερμοκρασία, στην υγρασία και στη σκόνη.

 
 
 



Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
NASA/MRO 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών