Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Η διαστημική αποστολή «Ιούλιος Βερν» της ESA εκτοξεύτηκε με επιτυχία

Η διαστημική αποστολή «Ιούλιος Βερν - Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς» (Jules Verne - Automated Transfer Vehicles (ATV)) της ESA εκτοξεύτηκε με επιτυχία στις 9 Μαρτίου 2008 από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας με τη βοήθεια ενός προωθητικού πυραύλου Ariane-5ES.
Ο «Ιούλιος Βερν» είναι το πρώτο από μια σειρά αυτοματοποιημένων διαστημικών οχημάτων μεταφοράς που σχεδιάστηκαν για την ανατροφοδότηση αλλά και για την επαναπροώθηση του διεθνή διαστημικού σταθμού. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσει ελιγμούς προκειμένου να συναντήσει το διεθνή διαστημικό σταθμό και να παραδώσει το ωφέλιμο φορτίο, που εκτός των άλλων, περιλαμβάνει νερό και οξυγόνο. Έχει ύψος 10 μέτρα, διάμετρο 4.5 μέτρα ενώ το βάρος του κατά την εκτόξευση ήταν 19.357 χιλιόγραμμα. Ενσωματώνει μια καμπίνα με όγκο 45 κυβικά μέτρα, ενώ ο αέρας της έχει σταθερή πίεση.
Ο πύραυλος προώθησης Ariane-5ES σχεδιάστηκε για να μεταφέρει το όχημα των 20 τόνων. Το φορτίο αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που μετέφερε ο δεύτερος μεγαλύτερος προωθητικός πύραυλος, ο Ariane-5. Η τροχιά που ακολούθησε ήταν χαμηλή κυκλική με γωνία 51.6 μοίρες ως προς τον ισημερινό. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο ίδιο τροχιακό επίπεδο με το διεθνή διαστημικό σταθμό και σε ύψος 260 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, έναντι των 345 χιλιομέτρων που είναι το αντίστοιχο ύψος του διεθνή διαστημικού σταθμού.
Ο έλεγχος της πτήσης του διαστημικού οχήματος επιτυγχάνεται από το κέντρο ελέγχου ATV στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τα κέντρα ελέγχου του διεθνή διαστημικού σταθμού στη Μόσχα και στο Χιούστον.
Το όνομα του διαστημικού οχήματος προέρχεται από το μεγάλο Γάλλο οραματιστή και συγγραφέα του 19ου αιώνα. Είναι το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο διαστημικό σκάφος που ανέπτυξε ποτέ η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και η Ευρώπη γενικότερα, συνδυάζοντας μια σειρά διαφορετικών λειτουργιών. Έχει τη δυνατότητα να είναι άλλοτε μια αυτόνομη πλατφόρμα ελεύθερης πτήσης, άλλοτε ένα διαστημικό όχημα που πραγματοποιεί ελιγμούς και άλλοτε μια ανεξάρτητη διαστημική υπομονάδα του διαστημικού σταθμού.

Εικόνα 1 Καλλιτεχνική εικόνα στην οποία διακρίνεται το διαστημικό όχημα μεταφοράς Jules Verne να προσεγγίζει το διεθνή διαστημικό σταθμό. (© ESA).

Εικόνα 2 Ο διεθνής διαστημικός σταθμός. (© ESA).

 
 
 
ESA/Jules Verne ATV


Η εκτόξευση του πυραύλου Ariane-5ES από το διαστημικό σταθμό Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. ο οποίος μετέφερε το πρώτο αυτοματοποιημένο διαστημικό όχημα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
(© ESA).

Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
NASA/Jules Verne ATV

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών