Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


H πιο απομακρυσμένη κοσμική έκλαμψη ακτίνων-γ

 

Μία κοσμική έκλαμψη στα όρια του ορατού σύμπαντος, σε απόσταση περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με την βοήθεια του δορυφόρου ακτίνων γάμα Swift της NASA και επιβεβαιώθηκε με παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια. Η λαμπρή αυτή έκρηξη η οποία είναι γνωστή σαν "έκλαμψη ακτίνων γάμα" είναι πιθανόν να οφείλεται στο θανάτου ενός άστρου με πολύ μεγάλη μάζα. Η έκρηξη που παρατηρήθηκε συνέβη 500 περίπου εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που σήμανε την δημιουργία του σύμπαντος. Σε αυτή τη πρώιμη φάση της ηλικίας του σύμπαντος μόλις είχαν αρχίσει να δημιουργούνται τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουν πλέον αρχίσει να παρατηρούν τα απομεινάρια των γηραιότερων αντικειμένων στο σύμπαν.

Αυτή η έκλαμψη είναι η πρώτη από τις πολλές εκατοντάδες τις οποίες αναμένουν οι επιστήμονες να ανακαλύψουν με τον Swift. Ανοίγει επομένως ο δρόμος για την καλύτερη κατανόηση των πρώιμων φάσεων του σύμπαντος αλλά και των πρώτων άστρων που δημιουργήθηκαν. Παρόλο που τα αστέρια αυτά δεν υπάρχουν πλέον, η ακτινοβολία που εκπέμφθηκε κατά την καταστροφή τους μπορεί ακόμη και σήμερα να ανιχνευθεί από συσκευές υψηλής τεχνολογίας όπως το Swift. Μελετώντας τα υπολείμματα αυτών των αρχαίων εκρήξεων ελπίζουμε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο σχηματισμού αλλά και την σύσταση αυτών των αστέρων.

 

 
 
 
NASA/Swift


O Swift είναι ένα πρωτότυπο πολυ-φασματικό διαστημικό παρατηρητήριο αφιερωμένο στην μελέτη των εκλάμψεων ακτίνων γάμμα (gamma-ray burst - GRB) . Έχει την δυνατότητα να κάνει ταυτόχρονες παρατηρήσεις σε διαφορετικά μήκη κύματος (ακτίνες-γ, ακτίνες-Χ, υπεριώδες και το οπτικό).
Ο δορυφόρος Swift εκτοξεύθηκε στις 10 Noεμβρίου 2004 με τη βοήθεια ενός πυραύλου Delta ΙΙ από το ακρωτήριο Canaveral στη Φλόριντα των ΗΠΑ.


Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
ΝΑSA/Swift

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών