Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Τα τηλεσκόπια Hubble και Spitzer ανακαλύπτουν νέους μικρούς συμπαγείς γαλαξίες στο μακρυνό Σύμπαν

Τα δύο μεγάλα τηλεσκόπια Hubble και Spitzer έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να παρατηρήσουν τους μικρότερους, αμυδρότερους και τους πιο συμπαγείς γαλαξίες στο μακρυνό σύμπαν. Kάθε ένας από τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες γαλαξίες είναι εκατό με χίλιες φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία. Ένα από τα συμβατικά πρότυπα που εξηγούν την εξέλιξη των γαλαξιών προβλέπει ότι οι μικροί γαλαξίες, στο αρχικό σύμπαν, εξελίχθηκαν στους μεγάλους γαλαξίες που παρατηρούμε σήμερα μέσω της διαδικασίας της συγχώνευσης με άλλους γαλαξίες. Οι μικροί αυτοί γαλαξίες ίσως αποτελούν τις δομικές μονάδες που συνέβαλλαν στην οικοδόμηση του σύμπαντος όπως το γνωρίζουμε. Επιπλέον, είναι οι μικρότεροι γαλαξίες σε μάζα που έχουν παρατηρηθεί στο μακρυνό και συνεπώς νεαρό σύμπαν.
Οι γαλαξίες αυτοί, δείχνουν πως ήταν το σύμπαν ένα δισεκατομμύρια έτη μετά την μεγάλη έκρηξη (Big Bang). Το τηλεσκόπιο Hubble ανίχνευσε νεαρούς κυανούς αστέρες με ηλικία μερικά εκατομμύρια χρόνια οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο μεταστοιχείωσης των ελαφρών στοιχείων (υδρογόνο και ήλιο), που δημιουργήθηκαν τα πρώτα λεπτά μετά τη μεγάλης έκρηξη, σε βαρύτερα.
Τρεις από τους γαλαξίες φαίνονται να είναι επιμηκυμένοι. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που συνάδει με την πιθανότητα της συνένωσης μικρών γαλαξιών με τους γειτονικούς τους, διαμορφώνοντας μεγαλύτερες συνεκτικές δομές.
Οι γαλαξίες παρατηρήθηκαν στον εξαιρετικά βαθύ τομέα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (HUDF) με την προηγμένη φωτογραφική μηχανή (ACS) του Hubble και το φασματογράφο στο κοντινό υπέρυθρο, καθώς και με την υπέρυθρη φωτογραφική μηχανή του διαστημικού τηλεσκοπείου Spitzer. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν και από τηλεσκόπια του ευρωπαϊκού νότιου παρατηρητήριου, που βρίσκεται στη Χιλή.

 

Ο εξαιρετικά βαθύς τομέας του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
(© NASA-ESA).

 
 

Δύο από τους πιο μακρινούς γαλαξίες που έχει παρατηρήσει το τηλεσκόπιο Hubble.
(© NASA-ESA).

 


 
 
 
NASA/ESA Hubble Space Telescope
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
NASA/ESA/Hubble Space Telescope

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών