Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Νέα δεδομένα σχετικά με τον δέκατο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος
Nέα αποτελέσματα προκύπτουν από παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble για τον «δέκατο πλανήτη» που ονομάζεται Xena (αναφέρεται και ως 2003 UB313) και βρίσκεται στη ζώνη Κόιπερ. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η διάμετρος της Xena ήταν κατά 30% μεγαλύτερη από τη διάμετρο του Πλούτωνα. Όμως μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας εικόνες του HST από παρατηρήσεις που είχαν γίνει στις 9 και 10 Δεκεμβρίου του 2005, βρήκε ότι η διάμετρος της Xena είναι περίπου 1500 μίλια, λίγο δηλαδή μεγαλύτερη από εκείνη του Πλούτωνα που είναι 1422 μίλια.
Η Xena, θεωρείται ότι είναι ένα από τα κοσμικά σώματα του ηλιακού μας συστήματος με πολύ μεγάλη ανακλαστικότητα όπως και ο Εγκέλαδος (δορυφόρος του Κρόνου). Επίσης είναι γνωστό ότι η Xena έχει και ένα δορυφόρο, την Gabrielle.
Η ομάδα που ανακάλυψε αυτά τα καινούρια στοιχεία για τον δέκατο πλανήτη, σκοπεύει να κάνει περαιτέρω μελέτες και για άλλα κοσμικά σώματα που βρίσκονται στη ζώνη Κόιπερ με μεγέθη ανάλογα του Πλούτωνα και της Xena.

Καλλιτεχνική απεικόνιση των μεγαλύτερων γνωστών κοσμικών σωμάτων της ζώνης Kuiper. Το αντικείμενο 2003 UB313 είναι λίγο μεγαλύτερo από τον Πλούτωνα. (δικαιώματα ΝΑΣΑ, ESA, Α. Feild)

 
 
 
HST/2003 UB313


Καλλιτεχνική απεικόνιση του κοσμικού αντικειμένου 2003 UB313 και του δορυφόρου του Gabrielle (δικαιώματα ΝΑΣΑ, ESA, A. Schaller)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
HST/2003 UB313

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών