Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ο Άρης τον Αύγουστο του 2007

Σχετικά με κάποια δημοσιεύματα του τύπου που «βρίσκουν» τον πλανήτη Άρη στις 27 Αυγούστου (αλήθεια για ποια χρονιά;) να δείχνει τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος...

του Δημήτρη Πρασόπουλου

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης έχοντας την αίσθηση του χιούμορ και μέρος της γνώσης για θέματα αστρονομίας πληροφορεί το κοινό σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για το φαινόμενο μέγεθος του πλανήτη Άρη.

Δημοσίευμα : «Ο Πλανήτης Άρης θα είναι ορατός στον ουρανό αυγουστιάτικη νύχτα»
Απάντηση ΣΕΑΘ : Γιατί τώρα δεν τον βλέπουμε ; Ο Άρης φαίνεται εδώ και καιρό στον ουράνιο θόλο (σαν κουκίδα - σαν αστέρι) μερικές ώρες πριν την ανατολή του Ήλιου. Στις 27 Ιουνίου 2007 ανατέλλει στις 02,15 το πρωί... και στις 27 Αυγούστου 2007 ανατέλλει στις 00,18.
ΛΑΘΟΣ Δημοσίευμα: «Θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος στο γυμνό μάτι. Καλύτερη στιγμή για παρατήρηση θα είναι στις 27 Αυγούστου (ΣΕΑΘ: ποια χρονιά ;) στις 12,30 το βράδυ, όταν ο Άρης έρθει σε απόσταση 34,65 μίλια».
Απάντηση ΣΕΑΘ : Ο Άρης στις 27 Αυγούστου 2007 (μάλλον για αυτή τη χρονιά θα αναφέρεται) θα βρίσκεται σε απόσταση 1,18 au = 176,528,000 χλμ και ΟΧΙ στα 34,65 μίλια. Ο Άρης ποτέ δεν πρόκειται να φαίνεται σαν την Σελήνη (1800” δεύτερα λεπτά της μοίρας). Αλλά το πολύ να γίνει 25" δεύτερα λεπτά της μοίρας όσα χρόνια και αν περάσουν (πρακτικά για τον γυμνό μάτι μια κουκίδα στον ουρανό). Άμα τον θέλετε μεγάλο σαν την Σελήνη δεν έχετε παρά να αγοράσετε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο....
ΛΑΘΟΣ Δημοσίευμα : «Η εικόνα θα είναι μοναδική»
Απάντηση ΣΕΑΘ: Η εικόνα αυτή (ο Άρης με φαινόμενη διάμετρο σαν την Σελήνη) ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να γίνει μοναδική για τους κατοίκους της Γης. Η εικόνα αυτή μπορεί να γίνει μοναδική μόνο για κατοίκους των δορυφόρων του Άρη Φόβου και Δείμου. Συγκεκριμένα (προσοχή εδώ) (η Σελήνη καλύπτει το 0,0008% του ουράνιου θόλου): Α) ένας μελλοντικός κάτοικος του Φόβου, θα βλέπει ένα γιγάντιο πλανήτη (τον Άρη) με φαινόμενη διάμετρο 60o (χονδρικά περίπου το 11% του ουράνιου θόλου) Β) ή αντίστοιχα για τον Δείμο, που ένας μελλοντικός κάτοικος θα μπορεί να βλέπει τον Άρη με φαινόμενη διάμετρο 19ο (χονδρικά περίπου 1% του ουράνιου θόλου). Πάντως στις 27 Αυγούστου 2007 ο ουρανός θα είναι μοναδικός μια και κάθε νύχτα είναι διαφορετικός, λόγω τις απειροελάχιστης κίνησης των αστέρων, της κίνησης των πλανητών αλλά και της Σελήνης (αγνοώ χάριν συντομίας κομήτες & αστεροειδείς).
ΛΑΘΟΣ Δημοσίευμα : «Θα μοιάζει σαν να έχει η Γη 2 φεγγάρια»
Απάντηση ΣΕΑΘ : Η Γη δεν πρόκειται να έχει ποτέ στο κοντινό μέλλον 2 φεγγάρια, εκτός αν συμβεί κάτι το πραγματικά συνταρακτικό - και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει αναφερθεί στους επίσημους παγκόσμιους αστρονομικούς κύκλους. Ο Άρης έχει 2 φεγγάρια τον Φόβο και το Δείμο.
Δημοσίευμα : «Η επόμενη φορά που ο Άρης θα έρθει τόσο κοντά θα είναι το 2287»
Απάντηση ΣΕΑΘ : Για το έτος 2287 συμφωνούμε (προσέγγιση του Άρη θα έχουμε)... το πρόβλημα είναι ότι δεν θα γίνει όσο η Πανσέληνος.... μια και θα είναι πάλι μια κουκίδα στον ουρανό.

Γενικές παρατηρήσεις από ΣΕΑΘ :

  1. Ο Άρης βρέθηκε κοντά στην Γη στις 27/8/2003 (σε απόσταση 55,756,000 χλμ και φαινόταν στον ουρανό σαν κουκίδα με φαινόμενη διάμετρο 25,1" (δεύτερα της μοίρας). Ο Άρης θα βρεθεί πάλι κοντά στην Γη στις 28/8/2287 (σε απόσταση 55,686,000 χλμ και θα φαίνεται στον ουρανό σαν κουκίδα με φαινόμενη διάμετρο πάλι 25,1" (δεύτερα της μοίρας).
  2. Η Σελήνη και ο Άρης βρίσκονται περίπου στην «ίδια απόσταση» στο ηλιακό μας σύστημα, εδώ και περίπου 3,5- 4 δισεκατ. χρόνια και δεν πιστεύω ότι στο κοντινό χρονικό διάστημα θα συμβεί κάτι τόσο συνταρακτικό το οποίο θα αλλάξει την χωρική κατανομή (ταχύτητες - συντεταγμένες) στο ηλιακό σύστημα.
  3. Μπορώ να ευχαριστήσω τον συντάκτη του κειμένου... για ένα λόγο... έφερε στο φως την σωστότατη και εγκυρότατη ενημέρωση για το κοινό: Ότι δηλαδή ο Άρης θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση με τη Γη το 2287 αλλά δεν μπορούμε να αποδώσουμε τα εύσημα για την απίστευτη παραπληροφόρηση που προσέφερε για το γεγονός ότι η Γη θα αποκτήσει 2ο δορυφόρο και μάλιστα τον Άρη... και... με φαινόμενη διάμετρο σαν της Σελήνης.
  4. Αν ανταλλάξουμε τις θέσεις των λέξεων στο δημοσίευμα θα μπορούσαμε ίσως (με μικρές αλλαγές στα νούμερα) να φτιάξουμε ένα νέο ορθό δημοσίευμα. Αντ' αυτού προτιμήσαμε να απαντήσουμε σε κάθε πρόταση... Αν θυμάμαι καλά και πέρσι είχε ακουστεί κάτι αντίστοιχο. Για την απάντηση του δημοσιεύματος χρησιμοποιήθηκαν μερικά προγράμματα αστρονομίας - απεικόνισης ουράνιου θόλου και επιστημονικά περιοδικά που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες & ερασιτέχνες αστρονόμους. Ένα από αυτά ο «Ουρανός» τριμηνιαίο περιοδικό της Εταιρίας Αστρονομίας & Διαστήματος (σύλλογος του Βόλου) στο άρθρο Απρίλιος 2003, του κ. Γεώργιου Γεωργιάδη, το αξιόλογο περιοδικό αστρονομίας που τιμούν οι έλληνες επαγγελματίες & ερασιτέχνες αστρονόμοι με τα ζηλευτά άρθρα τους.

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καθαρούς ουρανούς... Και «ας μην μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι» όπως έλεγαν οι Γαλάτες του Αστερίξ και του Οβελίξ....

   

 

 
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (Σ.Ε.Α.Θ)
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του
Σ.Ε.Α.Θ

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών