Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Η διαστημική αποστολή New Horizons της NASA εκτοξεύθηκε με επιτυχία
Το διαστημόπλοιο New Horizons εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 19 Ιανουαρίου 2006 από το Ακρωτήριο Canaveral στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η αποστολή του είναι να προσεγγίσει τον ένατο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, τον Πλούτωνα καθώς και τον δορυφόρο του τον Χάροντα. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει προς την Ζώνη του Κόιπερ. Το διαστημόπλοιο πιθανότατα θα προσεγγίσει τον Πλούτωνα το 2015. Αναμένονται με έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον δεδομένα και εικόνες από τις παραπάνω περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Ορισμένες από τις επιστημονικές επιδιώξεις αυτής της αποστολής είναι οι ακόλουθες:
  • η μελέτη της γεωλογίας και μορφολογίας του Πλούτωνα και του Χάροντα,
  • η μελέτη της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα
  • να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ατμόσφαιρα στον Χάροντα και
  • εάν υπάρχουν και άλλοι δορυφόροι του Πλούτωνα, καθώς ο Χάροντας αποτελεί τον μόνο επιβεβαιωμένο δορυφόρο του έως σήμερα.
  • Σχετικά με το τελευταίο θέμα, πρόσφατα, στις 15 Μαΐου 2005, μία ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble διαπίστωσε ότι πιθανότατα ο Πλούτωνας έχει δύο ακόμα δορυφόρους, που τους ονόμασαν S/2005 P1 και S/2005 P2 (δες την παραπάνω εικόνα). Αυτοί οι υποψήφιοι δορυφόροι απέχουν περίπου 27.000 μίλια από τον Πλούτωνα, δηλαδή 2 με 3 φορές μακρύτερα απ'ότι ο Χάροντας από τον Πλούτωνα. Επιπλέον είναι περίπου 5.000 φορές αμυδρότεροι από τον Πλούτωνα αλλά παρατηρούνται με σχετική ευκρίνεια από το Hubble. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψίες ύπαρξης αυτών των δορυφόρων προκύπτουν και από παλιότερες εικόνες του Hubble, του 2002, ενώ αναμένονται και νέες σχετικές παρατηρήσεις του Hubble, πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2006.

     
     
     
    NASA/New Horizons


    Η εκτόξευση του πυραύλου Άτλας-V της Lockheed-Martin που μεταφέρει την διαστημοσυσκευή New Horizons, η οποία θα φτάσει στον Πλούτωνα σε 9,5 έτη, το 2015.


    Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την ιστοσελίδα
    ΝΑSA/New Horizons

     

     

     

    Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

    © 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών