Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ο Δίας κρατάει όμηρους κομήτες

Ο Δίας έχει τη δυνατότητα να κρατάει κομήτες προσωρινά δέσμιους πριν τελικά απομακρυνθούν από το βαρυτικό πεδίο του, όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατο άρθρο (Ιούλιος 2009) που ανακοινώθηκε στο EPSC (European Planetary Science Congress). Ο κομήτης 147P/Kushida-Murumatsu αποδείχθηκε ότι εκτελούσε ελλειπτική τροχιά γύρω από το Δία μεταξύ του 1949 και 1961 πριν τελικά απομακρυνθεί από το σύστημά του, είναι δε, μόλις ο πέμπτος κομήτης ο οποίος ανιχνεύτηκε να εκτελεί τέτοια τροχιά.
Η πιο γνωστή περίπτωση 'ομηρίας κομήτη' από το Δία συνέβη το 1994, όταν ο κομήτης Shoemaker-Levy διαλύθηκε σε κομμάτια από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη πριν συγκρουστεί με αυτόν, ύστερα από την πρώτη προσέγγισή του στο Δία το 1930.
Οι κομήτες που κατορθώνουν να δραπετεύσουν από το Δία ενώνονται με την ομάδα αντικειμένων Hilda που βρίσκονται στη ζώνη των αστεροειδών σε απόσταση 3.7-4.2 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο, έχοντας τροχιακές περιόδους 2:3 σε σχέση με το Δία (δηλαδή κάνουν 3 περιστροφές γύρω από τον Ήλιο όταν στον ίδιο χρόνο ο Δίας κάνει 2). Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις τροχιές 18 τέτοιων κομητών κατέληξαν στο ότι ο 147P/Kushida-Murumatsu έκανε δύο πλήρεις περιστροφές γύρω από τον Δία, ενώ επίσης ανακάλυψαν ότι παρόμοια κίνηση θα κάνει το 2068 και ο κομήτης 111P/Helin-Roman-Crockett, παραμένοντας στο πεδίο του πλανήτη για 18 χρόνια και κάνοντας στο διάστημα αυτό 6 περιστροφές.
Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η 'προσωρινή σύλληψη' των κομητών από το Δία συμβαίνει πολύ συχνότερα απ' ότι αναμενόταν, κάτι που έχει επιπτώσεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις προσεγγίσεως κομητών με τη Γη, διότι ο Δίας δε φαίνεται να παίζει το ρόλο του εσωτερικού προστάτη του ηλιακού συστήματος, εφόσον στέλνει έμμεσα κομήτες προς τη Γη. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει την εκτίμηση κινδύνου για μελλοντικές προσκρούσεις κομητών με τη Γη.

Εικόνα 1: Η θέση και η κατανομή της ομάδας των αντικειμένων με την ονομασία Hilda, στη ζώνη των αστεροειδών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι κομήτες που έχουν τις συγκεκριμένες τροχιές εξαιτίας της βαρυτικής επίδρασης του Δία.

 

 
 
 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών