Αστρονομικά Νέα από την Ελλάδα Διεθνή Αστρονομικά Νέα
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Θεαματική έκρηξη ακτίνων-γ από τα βάθη του Σύμπαντος

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια πηγή εκπομπής ακτίνων-γ με ονομασία  GRB 090423, η οποία αποτελεί το πιο μακρινό αντικείμενο στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη αυτή έγινε με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Αστρονομική έρευνα στο Νότιο Ημισφαίριο (ESO's Very Large Telescope). Η έκρηξη αυτή «έλαβε χώρα» περισσότερο από 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, δηλαδή 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Τα αντικείμενα "Αναλαμπής ακτίνων-γ" (Gamma Ray Bursts - GRBs) είναι ισχυρές πηγές εκπομπής ακτίνων-γ που εκπέμπουν σε αυτό το μέρος του φάσματος από λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο έως λίγα λεπτά. Απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θεωρούνται τα πιο ενεργειακώς ισχυρά κοσμικά φαινόμενα στο Σύμπαν.
Το αντικείμενο GRB 090423 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA στις 23 Απριλίου του 2009. Η αναλαμπή είχε διάρκεια 10 δευτερολέπτων και προερχόταν από τον Αστερισμό του Λέοντα. Καμία ανίχνευση στο ορατό φως δεν έγινε. Η ερυθρομετάθεση (z) του αντικειμένου αυτού μετρήθηκε να είναι ίση με 8,2, μεγαλύτερη δηλαδή, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες και κβάζαρς. Στην πραγματικότητα, η ανακάλυψη αυτή φανερώνει το πόσο σημαντικές είναι οι πηγές αναλαμπής ακτίνων-γ στο να επισημάνουμε τις πρώτες γενιές αστέρων και γαλαξιών. Η πηγή αναλαμπής ακτίνων-γ που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, η GRB 080913, είχε ανακαλυφθεί επίσης, από το τηλεσκόπιο Swift, τον περασμένο χρόνο με z = 6,7.

Εικόνα 1: Η πηγή GRB 090423 εμφανίζεται στο κέντρο της εικόνας (με ψευδοχρώματα) και τραβήχτηκε από το Βόρειο τηλεσκόπιο των Διδύμων στη Χαβάη. Αποτελεί το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα. (© Gemini Observatory-Penn State Univ.-Harvard Unin.).

 
 
 

ESO
(European Organisation
for Astronomical
Research in the
Southern Hemisphere)

Το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο (Very Large Telescope array - VLT)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
ESO

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών