Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ηλιακό Σύστημα - Πλανήτης Δίας
 

Ο πλανήτης αυτός είναι ο 5ος και μεγαλύτερος του πλανητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 778.000.000 km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με μάζα μεγαλύτερη από το άθροισμα των μαζών όλων των άλλων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος.

[copyright Calvin J.Hamilton]

Ο Δίας έχει διάμετρο 145000 km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 12 γήινα χρόνια περίπου. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -110 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από Υδρογόνο (90%) και Ήλιο με μικρές ποσότητες μεθανίου, υδρατμών και αμμωνίας.

 
 
ΗΛΙΟΣ
ΕΡΜΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΓΗ-ΣΕΛΗΝΗ
ΑΡΗΣ
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
ΔΙΑΣ
ΚΡΟΝΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ (νάνος πλανήτης)

Ο Δίας έχει δυναμικά εξελισσόμενο καιρό με δομές νεφών που αλλάζουν μέσα σε χρονικό διάστημα ακόμα και λίγων ωρών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Δία είναι η μεγάλη κόκκινη κηλίδα που πιστεύεται ότι είναι ένας τεράστιος μόνιμος κυκλώνας. Εκτός από τους 66 δορυφόρους του, τους 4 μαγαλύτερους από τους οποίους ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610 (Καλλιστώ, Ευρώπη, Γιανυμίδη και Ιό), έχει και ένα αχνό σύστημα δακτυλίων που ανακαλύφθηκε από την αποστολή Voyager 1 και που αποτελούνται κυρίως από μικροσκοπικά σωματίδια. Η διαστημική αποστολή Galileo οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πώς αυτοί οι δακτύλιοι προήλθαν από την σύγκρουση μετεωριτών με 4 από τους δορυφόρους του Δία (Μέτης, Αδραστέα, Θήβη και Αμαλθέα).

ΕΙΚΟΝΑ: Η φωτογραφία του Δία είναι από τον Voyager 2 όταν βρισκόταν σε απόσταση 22.000.000 km περίπου (1979). [Για την αναπαραγωγή ευχαριστούμε την NASA/JPL των ΗΠΑ.]

Τις περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες αυτού του πλανήτη τις έχουμε από τις διαστημικές αποστολές Pioneer 10 (1973), Pioneer 11 (1974), (1974), Voyager 1 (1979), Voyager 2 (1979) της ΝΑΣΑ και η αποστολή Galileo (1989) της ΝΑΣΑ και ΕΣΑ. Η πρόσφατη διαστημική αποστολή Cassini/Huygens της ΝΑΣΑ και της Ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (EΣA) βρήκε πως η μαγνητόσφαιρα του Δία εκτείνεται σε εύρος 30 φορές την ακτίνα του. Η πιθανή μελλοντική αποστολή Jupiter Icy Moons Orbiter (~2015) θα μελετήσει την ιστορία της δημιουργίας 3 εκ των δορυφόρων του Δία, της Καλύστως, του Γανυμήδη και της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτούς τους δορυφόρους λόγω των σημαντικών ενδείξεων που υπάρχουν (από τα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημόπλοιο Galileo για την ύπαρξη ωκεανών κάτω από την παγωμένη επιφάνεια τους άλλα και χημικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής.

 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών