Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Κοσμική Γεωγραφία
 

 

 
 
ΕΙΚΟΝΑ: Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31) μαζί με τους δύο ελλειπτικούς αλλά λαμπρούς νάνους συνοδούς του, τον Μ32 (στο πάνω μέρος της εικόνας) και τον Μ110 στο κάτω μέρος της εικόνας.

Το κοντινότερο λαμπρό σχετικά αστέρι στο Ηλιακό μας σύστημα είναι α του Κενταύρου που βρίσκεται σε απόσταση 4.3 ετών φωτός από τον Ήλιο. Αυτό καθώς και όλα τα άλλα κοντινά αστέρια, μαζί με το Ηλιακό μας σύστημα, βρίσκεται σε απόσταση 2/3 από το κέντρο του Γαλαξία μας, που είναι ένας από τους δύο γιγάντιους σπειροειδείς γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών. Παρακάτω παρουσιάζουμε στοιχεία για τα 4 κοντινότερα αστέρια στο Ηλιακό μας σύστημα. Όπως γίνεται φανερό ακόμα εγγύτερα του α του Κενταύρου υπάρχει ένα πολύ αμυδρό αστέρι, το Proxima Centauri.
Άστρο Κωδική Ονομασία Απόσταση (έτη φωτός) Απόλυτο μέγεθος Φασματικός Τύπος
Proxima Centauri V645 Cen 4.2 15.5 M5.5Vc
Rigil Kentaurus Alpha Cen A 4.3 4.4 G2V
  Alpha Cen B 4.3 5.7 K1V
Barnard's Star   6.0 13.2 M3.8V

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ο άλλος σπειροειδής γαλαξίας, βρίσκεται σε απόσταση 2.200.000 ετών φωτός από τον δικό μας Γαλαξία. Ο Γαλαξίας και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ανήκουν σε μια μικρή σχετικά ομάδα, τοπική ομάδα γαλαξιών, και περιέχει άλλους 25 περίπου μικρούς γαλαξίες, πολλοί εκ των οποίων είναι άμορφοι και άλλοι ελλειπτικοί στο σχήμα.

Η τοπική ομάδα γαλαξιών βρίσκεται στις παρυφές μιας μεγάλης συγκέντρωσης γαλαξιών, του σμήνους της Παρθένου και προσπίπτει σε αυτό με ταχύτητα περίπου 250 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

 
 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών